piątek, 14 stycznia 2011

Jajka faszerowane tuńczykiem

Mój pomysł na przystawkę dla 4 osób. 


Składniki:
4 jajka ugotowane na twardo
puszka tuńczyka w sosie własnym
kawałek cebuli (ok. 1/4) i mały ząbek czosnku
1 łyżka siekanej natki (lub inne ulubione zioła)
pieprz i ewentualnie odrobina soli
musztarda ziarnista do dekoracji


Jajka obrać, przekroić wzdłuż na 2 części i wyjąć żółtka. Zostawić kawałek jednego żółtka, a resztę utrzeć w miseczce lub moździerzu i połączyć z tuńczykiem, drobniutko posiekaną cebulą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i ziołami. Doprawić do smaku (można dodać trochę musztardy do farszu).
Z farszu uformować 8 kulek i włożyć je w otworki po żółtkach. Małą łyżeczką zrobić w kulkach zagłębienia, w które włożyć po odrobinie musztardy. Ułożyć na talerzu posypanym posiekaną natką i posypać pokruszonym żółtkiem.
Przed podaniem schłodzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za Twój komentarz :)