środa, 22 lipca 2015

Risotto z dymką i cukinią - prosty posiłek na upalny dzień

vege

Co jeść w taki upał, kiedy nie tylko jeść się nie chce, ale też stać przy garach nam sie nie usmiecha...
Co przygotować, żeby nie trwało to wieki i w miarę gładko "wchodziło?
Mam na takie okazje kilka propozycji, a jedna z nich jest risotto.

z kurczakiem

Dzisiaj rzecz bardzo prosta. Nie wymaga długiej listy zakupów, a przy odrobinie szczęścia wszystko masz już w lodówce. Przygotowanie zajmuje nie więcej niż 25 minut i zrobisz to nawet specjalnie się nie ruszając ;) Minimum wysiłku, maksimum przyjemności.

Pokazuję wam to risotto w kilku wersjach, dzisiaj każdy miał ochote na coś innego.
Dla mnie vege, dla reszty z mięsem**
Wybierzcie sobie takie, jakie najbardziej do was przemawia :)

z polędwicą 

Jak szybko zrobić proste risotto?

Składniki: 
25 dag ryżu do risotto
pół niedużej cukinii ze skórką, pokrojonej w małą kostkę
2 dymki ze szczypiorem (lub 2 małe, młode cebulki i pęczek szczypiorku), posiekane
1 pieczarka drobno pokrojona lub starta na tarce
1 suszony grzybek
2 posiekane ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
2 łyżki startego, twardego sera typu parmezan (może być np. polski Bursztyn)*
sól, pieprz
ok. litra wrzącej wody lub wywaru warzywnego lub rosołu (dla nie wege)

Opcjonalnie (dla jedzących mieso) gotowana lub duszona pierś z kurczaka lub polędwica wieprzowa**



W głębokim rondlu rozgrzać oliwę, dodać cebulkę (bez szczypiorku), czosnek, drobniutko pokrojony suszony grzybek (bez namaczania; bardzo łatwo rozdrobnisz go przy pomocy nożyczek) i pokrojoną pieczarkę, pieprz i sól. Smażyć na małym ogniu nie rumieniąc. 
Dodać ryż i smażyć cały czas mieszając, aż ryż zacznie robić się szklisty. Dodać cukinię, zamieszać i wlać pierwszą porcję wody (wlewam na oko, tyle żeby poziom wody i ryżu był mniej więcej równy) i mieszać, aż ryż wchłonie płyn. Wtedy dodać kolejną porcje płynu i mieszac, aż się wchłonie.
Powtarzać tę czynność, aż ryż się ugotuje (ugotuj go tak, jak lubisz - ja lubię, kiedy nie jest rozgotowany. Risotto powinno być półpłynne, ale... ;) Jeśli lubisz, kiedy łycha w nim stoi, to zrób sobie takie, jakie lubisz).
Wyłączyć gaz, dodać masło, szczypiorek i ser. Podawać można od razu, ale w czasie upału najlepiej smakuje letnie.
Ps. Pamiętaj, że jesli dłużej postoi, to na pewno zgęstnieje i jeszcze trochę zmięknie. Dlatego jeśli planujesz, jak ja, żeby przestygło, wyłącz gaz chwilę wcześniej i dodaj trochę więcej płynu.


*tak naprawdę nada się każdy ser; bardzo dobre będzie z oscypkiem, jeśli przypadkiem masz go w lodówce :)

**można użyć mięsa przygotowanego dzień wcześniej; ja moim chłopakom podałam wersję na zimno i było ok. 


Smacznego :)



4 komentarze:

  1. Alicja, ciekawy przepis. Niebawem wypróbuję. A w którym momencie dodajesz rzeczoną cukinię? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po zeszkleniu ryżu, albo - jesli chcesz, żeby się nie rozpadła - pod koniec gotowania, powiedzmy z przedostatnią porcją płynu.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Dzisiaj zrobiłem z ryżem arborio. Wyszło przepyszne! A cukinię dałem na 5 minut przed końcem, bo lubię al dente, w przeciwieństwie do ryżu, ten wolę w risotto bardzo miękki. Dzięki za przepis :) http://s7.postimg.org/6b3jlnvkb/IMG_1620_1.jpg

      Usuń
    3. To tak jak ja, też nie lubię rozpaćkanej cukinii :)
      Twoje risotto wygląda naprawdę świetnie, lepiej niż moje :) Pozdrawiam Tomku i życzę kolejnych udanych dań :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za Twój komentarz :)