czwartek, 30 grudnia 2010

Marynata do mięs Annabel Langbein


Przepis pochodzi z programu Annabel Langbein "Kuchnia w stylu wolnym". Wypróbowałam go w tym roku, przed świętami, kiedy piekłam karkówkę. Zmniejszyłam jednak ilość składników o połowę i dodałam tylko nieduży kawałek chilli, ponieważ moja rodzina lubi mówić przy jedzeniu ;)

Marynata jest wyjątkowo aromatyczna. Mięso wyszło pyszne i kruche, więc polecam :)


Składniki:
6 rozgniecionych ząbków czosnku
drobno starta skórka z 2 cytryn
¾ szklanki soku z cytryny
2 świeże, drobno posiekane papryczki chilli
3 łyżki drobno startego, świeżego imbiru
½ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia
2 łyżki zmielonego kminu rzymskiego
2 łyżeczki zmielonej kurkumy
2 łyżeczki papryki
2 połamane laski cynamonu
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
½ łyżeczki czarnego pieprzu

Przygotowanie:
Do miski wrzuć czosnek, skórkę i sok z cytryny, papryczki chilli, imbir. Wymieszaj. Rozgrzej oliwę na patelni. Pozostałe, suche przyprawy smaż na średnim ogniu przez 30 sekund, aż zaczną intensywnie pachnieć. Uważaj, żeby ich nie spalić. Dodaj masę z wilgotnych przypraw, smaż przez 30-40 sekund na małym ogniu. Zdejmij z ognia, dodaj sól, cukier i pieprz. Wymieszaj, wystudź.
Gotową marynatę można przechowywać przez kilka tygodni w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za Twój komentarz :)