niedziela, 26 grudnia 2010

Zakwas do żurku/barszczu


Taki zakwas mam w domu zawsze i jak tylko kończy mi się jeden, nastawiam następny. Używam go nie tylko do tradycyjnego żurku, ale też do "podkręcania" smaku różnych zup, m.in. barszczu, barszczu ukraińskiego, grzybowej, czy zwykłej kartoflanki :)
Gotowy może stać w lodówce miesiąc, albo i dłużej. Zawsze zostawiam troszkę starego zakwasu jako starter dla następnego, co przyśpiesza zakwaszanie.
Na potrzeby mojej rodziny wystarcza litrowe naczynie. Ty możesz użyć mniejszego, lub większego odpowiednio regulując ilość składników.

Jak zrobić zakwas do żurku?

Składniki:
3-4 łyżki mąki żytniej, razowej (typ 2000)
3-4 pokrojone ząbki czosnku
przegotowana, ciepła woda


Zakwas przygotuj w kamiennym garnuszku z pokrywą, lub litrowym słoiku.
Mąkę musisz rozrobić z niewielką ilością ciepłej wody. Do tej "paćki" dolej wody -prawie do pełna i dodaj czosnek. Zakręć słoik i porządnie potrząśnij. Jeśli robisz zakwas w garnuszku - wszystko dokładnie wymieszaj.
Odstaw naczynie w ciepłe miejsce (słoik lekko nakryty pokrywką, nie zakręcony; garnek przykryty pokrywką, kawałkiem gazy lub talerzykiem). Co jakiś czas wymieszaj.
Po 3-5 dniach (to zleży od temperatury) zakwas powinien być gotowy.
Możesz regulować jego "kwaśność" pozwalając mu się kisić krócej lub dłużej, próbując go w międzyczasie.
Po zakwaszeniu przelej prawie całą zawartość naczynia (zostawiając kilka łyżek) do mniejszych słoików lub butelek i trzymaj w lodówce. Do tego, co zostawiłaś ponownie dosyp mąki, dodaj czosnku, zalej wodą i odstaw w ciepłe miejsce.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za Twój komentarz :)