środa, 4 listopada 2015

Błyskawiczne ciasto jogurtowe, mieszane łyżką





Bardzo fajne ciasto, chociaż niezbyt wyrafinowane, po prostu takie... codzienne. Dla niespodziewanych gości, na "zachciewajkę", albo na leniwe, niedzielne popołudnie.

Naprawdę uwielbiam takie mało skomplikowane przepisy. 
Kiedyś już piekłam to ciasto dla niespodziewanych gości, dlatego mam opracowaną strategię ;) Wpadam do kuchni, błyskawicznie wszystko mieszam, bach do pieca i... kuchnia wyglądała jak lej po bombie:))))
Dosłownie kilka minut po przyjściu gości, zanim się dobrze rozsiedli i chwilę pogadali, powiedziałam, że idę zrobić kawę i razem z nią przyniosłam jeszcze ciepłe ciasto z truskawkami. Zrobiłam burzę śnieżną z cukru pudru i... wrażenie na znajomych :)
A robi się je tak szybko, bo nawet miksera nie trzeba używać. Wystarczy miska, łyżka do mieszania i kubeczek jogurtu, którym odmierza się składniki.
Zrobi je nawet kilkuletnie dziecko, więc jeśli macie malucha "na stanie", dajcie mu się wykazać :)



Jak zrobić szybkie ciasto?


Skladniki:
180 g, mały kubeczek, jogurtu naturalnego (po opróżnieniu, używamy go do odmierzenia kolejnych składników).
3 kubeczki mąki pszennej
2.5 kubeczka cukru (używam znacznie mniej, w zależności od tego, jakie mam dodatki do ciasta)
1 łyżeczka esencji waniliowej
1.5 łyżeczki proszku do pieczeni
3 jaja
1 kubeczek oleju roślinnego
ok. 150g dowolnych owoców jagodowych (dzisiaj do jednego ciasta dodałam borówki amerykańskie, do drugiego 3 łyżki wiśni z nalewki)
cukier puder do posypania


Do mąki dodać proszek do pieczeni i przesiać (nie ukrywam, że często pomijam ten etap ;-)
Dodać resztę składników i mieszamy łyżką, lub mikserem na wolnych obrotach, na gładką masę. Mieszamy krótko, tylko do połączenia składników.
Przekładamy do niedużej foremki (u mnie keksówka, a raczej dwie, bo piekłam z podwójnej porcji) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-40 minut (czas zależy od użytej foremki – jeśli użyjecie płaskiej, ciasto będzie się piekło krócej
Sprawdzamy patyczkiem.
W razie konieczności pieczemy trochę dłużej, aż wyjęty patyczek będzie suchy.


Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.




Smacznego :)

9 komentarzy:

  1. Nie wiem co się dzieje z czcionką na blogu, ale pozmieniało mi wszystkie ustawienia :( Nie lubię :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie przejmuj się, da się odczytać :)

      Usuń
    2. Ale nie mogę zmienić nawet w ustawieniach :((( Okropnie mnie to irytuje :/

      Usuń
  2. przepis na takie ciasto warto mieć pod ręką, bo nigdy nie wiadomo kiedy się przyda :) Pycha

    OdpowiedzUsuń
  3. Masz rację, jest błyskawiczne i pyszne :) Wprawdzie nie miałam jagód, ale z jabłkami i kumkwatami też daje radę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daje radę z większością owoców :) Kumkwat ma piękny aromat, więc na pewno było pyszne:)

      Usuń
  4. Na pewno spróbuję Twój przepis, (na pewno nie tylko ten :-)) wygląda smakowicie. Akurat będzie do czego wykorzystać truskawki ��
    Od mojej mamy miałam podobny przepis tylko zamiast jogurtu była śmietana 18%, a zamiast oleju roztopiona margaryna.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podobnych przepisów wiele jest w internecie - ja sama mam kilka w moim zeszycie :) To fajne, proste ciasto, nie będziesz zawiedziona :) Pozdrawiam:)

      Usuń

Bardzo dziękuję za Twój komentarz :) Chętnie odwiedzę też twój blog/stronę