piątek, 9 marca 2012

Wieprzowina niebieskiego smoka ;)


Szybki obiad... Poszlam troche na latwizne, uzywajac gotowych sosow w saszetkach firmy Blue Dragon, ktore otrzymalam kilka tygodni temu, do przetestowania.
Zostaly stworzone wlasnie po to, zeby ulatwiac zycie, wiec sobie ulatwilam :) Wystarczyly dwie saszetki, troche warzyw i miesa, i obiad gotowy. Zabralo mi to pol godziny, ale... zeby nie bylo ;) Dosyc wprawnie posluguję się nozem, wiec jesli siekanie warzyw w zapałke nie jest twoja mocna strona, zabukuj sobie z pol godzinki extra ;)
Troche musialam pokombinowac i w koncu postanowilam polaczyc dwa sosy. Najpierw przestudiowalam sklad obydwu i stwierdzilam, ze sie nie pogryza ;) Wybralam spicy szechuan tomato - pikanny, seczuanski sos na bazie pomidorow, z octem ryzowym i chilli, oraz sos teriyaki - mix japońskiego sosu sojowego, sake i przyprawy mirin.


Sosu teriyaki uzywalam juz wczesniej, jeszcze zanim otrzymalam propozycje przetestowania tych produktow. Marynowalam w nim lososia, a pozniej upieklam go na patelni grillowej. Rowniez polecam :)



A tutaj, dla przypomnienia, moj poprzedni "tajski" przepis:  zielone curry z papryka.


Skladniki:
dla 5-6 osob

ok. 60 dag schabu
2 - 3 lyzki skrobi ziemniaczanej
1 czerwona i 1 zielona papryka
biala i jasnozielona czesc nieduzego pora
2 lodygi selera naciowego
pol glowki salaty lodowej
2 srednie marchewki
1 pietruszka
2 plastry selera o grubosci ok. 3 mm
1 mala cukinia
kawalek imbiru wielkosci kciuka
kilka zabkow czosnku (dodalam 3 duze)
1 saszetka sosu spicy sechuan tomato
1 saszetka sosu teriyaki
olej do smazenia
sos rybny, sos sojowy, ewent.sol - do smaku

Sposob przygotowania:
Przygotowac mieso i warzywa. Mieso umyc, osuszyc, pokroic w cienkie plastry, a nastepnie w paseczki. Skropic lekko sosem sojowym, a nastepnie posypac skrobia ziemniaczana i dobrze wymieszac. Odstawic.
Marchew, seler i pietruszke obrac i umyc. Pietruszke i marchew pokroic w ukosne plasterki, a nastepnie w zapałke.  Plastry selera przekroic na pol, a nastepnie rowniez w zapalke. Obie papryki pokroic w cwiartki, pozbawic nasion i umyc. Pokroic w poprzek, w cienkie paseczki. Imbir i czosnek obrac, a nastepnie posiekac. Seler naciowy, por i cukinie umyc. Cukinie przekroic wzdluz na 4 czesci i wyciac miekki srodek, a nastepnie pokroic w poprzek, w paski.
Seler naciowy posiekac w ukosne plasterki. Por rowniez pokroic w zapalke.
Sałate lodowa pokroic w paski podobnej wielkosci, jak reszta warzyw.

Mieso zrumienic na oleju, podlac odrobine woda i dodac sos teriyaki. Odstawic.
W woku rozgrzac olej, wrzucic imbir i czosnek, a nastepnie obsmazyc warzywa, dodajac je kolejno, od najtwardszych, do najbardziej miekkich. Salate dodac na sam koniec, po polaczeniu warzyw z miesem i zdjeciu dania z ognia.

Warzywa smazyc bardzo krotko - powinny pozostac chrupkie. Pod koniec smazenia dodac mieso z sosem i seczuanski sos pomidorowy. Dodac salate, wymieszac i jesli trzeba - doprawic sosem rybnym i sojowym. Posypac ukosnie pokrojona dymka ze szczypiorem.


Smacznego :)

1 komentarz:

Bardzo dziękuję za Twój komentarz :)