środa, 11 grudnia 2013

Farsz z polędwicy do tortilli

 

Ostatnio na obiad mieliśmy wspaniałe, mięciutkie włoskie placki piadina. Teraz przyszła pora na tortille pszenne, które są jednym z nielicznych dań, pojawiających się na naszym stole regularnie. A to dlatego, że są bodaj najulubieńszym obiadem moich dzieci (męża chyba też :)

Zazwyczaj przygotowuję do nich  nasz ulubiony farsz z kurczaka (sądząc po ilości wyświetleń, jest to też wasz ulubiony farsz, a na pewno jedna z najulubieńszych potraw na tym blogu). Tym razem postanowiłam coś zmienić. Ryzykowałam, ponieważ każda zmiana wprowadzona w tym przepisie, spotyka się zawsze z protestami ze strony moich kulinarnych konserwatystów ;) Mój syn powiedział ostatnio, że nie widzi sensu udoskonalania czegoś, co już jest doskonałe ;) Nawet się z tym zgadzam, tylko gdzie w tym jest miejsce dla mnie - poszukiwaczki smaków? Dla mnie constans oznacza nudę. Nic się nie dzieje, to sygnał, że pora cos zmienić :)

Tak więc dzisiaj zapraszam na... "zawsze to samo - zawsze coś innego" ;) Podobnie, ale inaczej. Aromatyczne i soczyste paseczki polędwicy, usmażone na rumiano z orientalnymi przyprawami, cebulą i czosnkiem. Często połowa "wyparowuje" jeszcze zanim trafia do tortilli ;)

Na szczęście polędwica wieprzowa jest równie prosta w obsłudze, jak pierś kurczaka, krótko się smaży, nie wymaga żadnych szczególnych zabiegów, więc na pewno nie przysporzy wam kłopotu.

Tak przygotowane mięso można też wykorzystać jako dodatek do ryżu, kasz, makaronu, klusek, ziemniaków, czy nawet zjeść z pieczywem. Można dodać więcej wody, zrobić więcej sosu i już.
To bardzo prosty i szybki obiad lub kolacja.


Składniki farszu do tortilli z polędwicy:

ok. 60 dag polędwiczek wieprzowych
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
1 pomidor (ewentualnie łyżeczka przecieru pomidorowego)
1 czubata łyżeczka słodkiej papryki i dowolna ilość ostrej (w płatkach lub w proszku)
pół łyżeczki kuminu
1/4 łyżeczki mielonej kolendry
pół łyżeczki oregano
sól, pieprz, szczypta cukru
lub gotowa mieszanka przypraw do gyrosu lub kuchni meksykańskiej
olej lub oliwa do smażenia


Jak zrobić farsz z polędwicy do tortilli?

Mięso oczyścić z błonek, pokroić w cienkie paseczki, przełożyć do miseczki, dodać przyprawy (oprócz soli) 1-2 łyżki oleju/oliwy i odstawić do zamarynowania na co najmniej godzinę (można też zamarynować mięso dzień wcześniej).
Cebulę i czosnek dowolnie posiekać. Pomidora zmiksować lub utrzeć na tarce.
Rozgrzać dużą patelnię (to ważne, ponieważ jeśli mięso będzie ułożone ciasno, zacznie się dusić, a nie smażyć; jeśli nie macie dużej patelni, smażcie mięso partiami), włożyć mięso, starając się rozdzielić posklejane paseczki. Po 1-2 minutach dodać cebulę i czosnek. Kiedy mięso zacznie się rumienić, dodać utarty pomidor lub przecier. Dodać pół szklanki wody, przykryć i dusić do miękkości (nie za długo, bo stanie się twarde) na małym ogniu. W miarę potrzeby można dolać trochę wody.
Po kilku minutach, kiedy mięso będzie miękkie (ale nadal soczyste), odkryć patelnię i odparować większość sosu (trochę powinno zostać, żeby mięso było wilgotne).

Smacznego :)


2 komentarze:

Bardzo dziękuję za Twój komentarz :) Chętnie odwiedzę też twój blog/stronę