piątek, 6 stycznia 2012

Lebkuchen - przepyszne pierniczki.


Przed świetami nie zdazylam opublikowac kilku przepisow, miedzy innymi na ciastka i pierniki. Robie to teraz, zwlaszcza, ze ciasteczka, nawet te typowo swiateczne, jak pierniki - smakuja zawsze, a moze nawet lepiej po swietach :)
Przepis znalazlam u Majany. A poniewaz na Boze Narodzenie staram sie zawsze upiec kilka rodzajow ciastek, na Lebkuchen tez znalazlo sie miejsce.
Nie wszystko szlo zgodnie z planem. Kiedy roztopione maslo z miodem juz styglo, a ja usypalam piekny kopczyk z maki i przypraw, wtedy okazalo sie, ze nie moge znalezc skorki pomaranczowej. Diabel ogonem nakryl - nie ma i juz... Ale poradzilam sobie, zastepujac ja drobno pokrojonymi morelami. A zeby jeszcze bardziej upodobnic je do kandyzowanych skorek, dodalam tez skorki otarte z pomaranczy i limonki." Przetarlam" szlaki i moge powiedziec, ze to bardzo udane zastepstwo. Nikt nie zauwazyl zamiany, a niektorzy mowili nawet, ze caly urok tych piernikow, to duza ilosc skórki pomaranczowej :D
Nie wyprowadzalam ich z bledu ;)

Pierniczki nie od razu mnie zachwycily. Najpierw wydaly mi sie zwyczajne, ale po polukrowaniu, a zwlaszcza, kiedy sobie polezaly kilka dni w puszcze, z jabluszkiem, to... powalily mnie na kolana. To najlepsze pierniki, jakie jadlam!


Składniki Lebkuchen:

na 30 sztuk
250 g mąki pszennej
85 g zmielonych migdałów
3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
1 łyżeczka zmielonego cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
200 ml płynnego miodu
85 g masła
pół szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej (u mnie ok. 10 szt. drobniutko posiekanych, miękkich, suszonych moreli)
*dodałam tez garść posiekanych orzechów włoskich
 

Jak zrobić delikatny lukier?

2 szklanki cukru pudru
kilka łyżek gorącej wody (u mnie woda  pół na pół z sokiem z cytryny)

Cukier puder wsypać do miseczki. Dolewać gorącą wodę, łyżka po łyżce, mieszając i rozcierając grzbietem łyżki. Gdy lukier będzie lejący, ale nie za gęsty, maczać w nim pierniczki i odkładać na kratkę do całkowitego zastygnięcia lukru.


Jak zrobić pierniczki Lebkuchen?


Suche składniki, mąkę, migdały, proszek, sodę i przyprawy,  wymieszać w misce.
W garnuszku z grubym dnem umieścić masło i miód, podgrzewać, mieszając, do roztopienia masła. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić (mieszanka powinna jednak być ciepła).
Do suchych składników wlać ciepłą masę maślano - miodową, dodać skórkę kandyzowaną i wymieszać (można mikserem), żeby nie było grudek. Ciasto powinno wyjść lepkie, jednak nie należy dosypywać mąki. Przykryć ściereczką i odstawić do ostudzenia (zgęstnieje).
Po tym czasie z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego (powinno wyjść około 30 sztuk). Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, w dużych odległościach od siebie (bardzo rosną). Każdą kulkę spłaszczyć trochę łyżką (ponieważ ciasto bardzo się klei najlepiej maczać ręce w wodzie i wtedy formować kulki; również łyżka, którą je spłaszczamy powinna być wilgotna).
Piec w temperaturze 180ºC przez 15 minut (nie dłużej!).
Lebkuchen wyjęte prosto z piekarnika są bardzo miękkie, dlatego należy poczekać 2 minuty i dopiero wtedy  przenieść je na kratkę do wystudzenia. Później twardnieją, ale po polukrowaniu znów robią się mięciutkie.

Smacznego :)

10 komentarzy:

  1. Jak sie cieszę,że jednak posmakowały!:)
    Wiesz one na początku są miękkie, potem twardnieją, a kolejnego dnia i kolejnego robią się coraz bardziej miękkie.
    Pyszne pierniczki, kcohamy je :).
    Ślicznie Tobie wyszły.
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. No wlasnie dlatego mnie zmyliły skubane, bo "wypyszniały" po kilku dniach :D A najlepsze byly, kiedy sie konczyly :))) Jeszcze raz dzieki za przepis :*

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam Lebkucheny!!! robiła na ostatnie święta pierwszy raz i coś czuje, że zagoszczą na stałe u nas w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. cos czuje, ze u nas tez :)
    ale ja na pewno upieke je znow niedlugo ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moim zdaniem to najlepsze pierniki na świecie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglądają cudnie , muszę znaleźć chwile czasu i wypróbować ten przepis :) Pozdrawiam noworocznie , oby ten rok był taki dobry jak te ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Aciri, poki nie znajde lepszego przepisu, te sa numer jeden :)

    Mona, sprobuj koniecznie! Dziekuje za zyczenia :***

    OdpowiedzUsuń
  8. ja też bardzo lubię te właśnie pierniczki.

    OdpowiedzUsuń
  9. robiłyśmy taką wersję snickersową, właśnie uświadomiłaś mi, że już zaczynam tęsknić za pierniczkami:) pięknie Ci wyszły:)

    OdpowiedzUsuń
  10. robiłyśmy taką wersję snickersową, właśnie uświadomiłaś mi, że już zaczynam tęsknić za pierniczkami:) pięknie Ci wyszły:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za Twój komentarz :) Chętnie odwiedzę też twój blog/stronę