Bardzo fajne ciasto, chociaż niezbyt wyrafinowane, po prostu takie... codzienne. Dla niespodziewanych gości, na "zachciewajkę", albo na leniwe, niedzielne popołudnie.
Naprawdę uwielbiam takie mało skomplikowane przepisy.
Kiedyś już piekłam to ciasto dla niespodziewanych gości, dlatego mam opracowaną strategię ;) Wpadam do kuchni, błyskawicznie wszystko mieszam, bach do pieca i... kuchnia wyglądała jak lej po bombie:))))
Dosłownie kilka minut po przyjściu gości, zanim się dobrze rozsiedli i chwilę pogadali, powiedziałam, że idę zrobić kawę i razem z nią przyniosłam jeszcze ciepłe ciasto z truskawkami. Zrobiłam burzę śnieżną z cukru pudru i... wrażenie na znajomych :)
Kiedyś już piekłam to ciasto dla niespodziewanych gości, dlatego mam opracowaną strategię ;) Wpadam do kuchni, błyskawicznie wszystko mieszam, bach do pieca i... kuchnia wyglądała jak lej po bombie:))))
Dosłownie kilka minut po przyjściu gości, zanim się dobrze rozsiedli i chwilę pogadali, powiedziałam, że idę zrobić kawę i razem z nią przyniosłam jeszcze ciepłe ciasto z truskawkami. Zrobiłam burzę śnieżną z cukru pudru i... wrażenie na znajomych :)
A robi się je tak szybko, bo nawet miksera nie trzeba używać. Wystarczy miska, łyżka do mieszania i kubeczek jogurtu, którym odmierza się składniki.
Zrobi je nawet kilkuletnie dziecko, więc jeśli macie malucha "na stanie", dajcie mu się wykazać :)
Jak zrobić szybkie ciasto?
Skladniki:
180
g, mały kubeczek, jogurtu naturalnego (po opróżnieniu,
używamy
go do odmierzenia kolejnych składników).
3
kubeczki mąki pszennej
2.5
kubeczka cukru (używam znacznie mniej, w zależności od tego, jakie
mam dodatki do ciasta)
1
łyżeczka esencji waniliowej
1.5
łyżeczki proszku do pieczeni
3
jaja
1
kubeczek oleju roślinnego
ok.
150g dowolnych owoców jagodowych (dzisiaj do jednego ciasta dodałam
borówki amerykańskie, do drugiego 3 łyżki wiśni z nalewki)
cukier
puder do posypania
Do
mąki dodać proszek do pieczeni i przesiać (nie ukrywam, że często
pomijam ten etap ;-)
Dodać
resztę składników i mieszamy łyżką, lub mikserem na wolnych
obrotach, na gładką masę. Mieszamy krótko, tylko do połączenia
składników.
Przekładamy
do niedużej foremki (u mnie keksówka, a raczej dwie, bo piekłam z
podwójnej porcji) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
przez około 30-40 minut (czas zależy od użytej foremki – jeśli
użyjecie płaskiej, ciasto będzie się piekło krócej
Sprawdzamy
patyczkiem.
W
razie konieczności pieczemy trochę dłużej, aż wyjęty patyczek
będzie suchy.
Przestudzone
ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Nie wiem co się dzieje z czcionką na blogu, ale pozmieniało mi wszystkie ustawienia :( Nie lubię :(
OdpowiedzUsuńnie przejmuj się, da się odczytać :)
UsuńAle nie mogę zmienić nawet w ustawieniach :((( Okropnie mnie to irytuje :/
Usuńprzepis na takie ciasto warto mieć pod ręką, bo nigdy nie wiadomo kiedy się przyda :) Pycha
OdpowiedzUsuńNaprawdę warto, to takie "gościowe" SOS ;)
UsuńMasz rację, jest błyskawiczne i pyszne :) Wprawdzie nie miałam jagód, ale z jabłkami i kumkwatami też daje radę ;)
OdpowiedzUsuńDaje radę z większością owoców :) Kumkwat ma piękny aromat, więc na pewno było pyszne:)
UsuńNa pewno spróbuję Twój przepis, (na pewno nie tylko ten :-)) wygląda smakowicie. Akurat będzie do czego wykorzystać truskawki ��
OdpowiedzUsuńOd mojej mamy miałam podobny przepis tylko zamiast jogurtu była śmietana 18%, a zamiast oleju roztopiona margaryna.
Pozdrawiam serdecznie
Podobnych przepisów wiele jest w internecie - ja sama mam kilka w moim zeszycie :) To fajne, proste ciasto, nie będziesz zawiedziona :) Pozdrawiam:)
Usuń