czwartek, 23 kwietnia 2015

Mega proste i szybkie - spaghetti ze szpinakiem i dymką


Kiedy na zrobienie obiadu mam dosłownie pół godziny, wtedy najczęściej robię makaron "z czymś", bo makaron jest w takiej sytuacji niezawodny.
Da się go zrobić bardzo szybko, a na dodatek nie wymaga żadnych specjalnych zabiegów. Gotuję makaron, szybko wymyślam jakiś dodatek lub sos - i to wszystko.
W wersji bezglutenowej makaron pszenny najczęściej zastępuję kukurydzianym (ale może też być ryżowy, czy gryczany).

Tym razem też zrobiłam błyskawiczny obiad. Świeży szpinak i dymkę kupiłam w drodze do domu. Wodę na makaron nastawiłam, zanim jeszcze zdjęłam buty :) A cała reszta zajęła mi zaledwie kilka minut.

Może nie wygląda, ale to jest naprawdę pyszne :)




Jak zrobić błyskawiczne spaghetti?

Składniki:
1 opakowanie świeżego szpinaku, 300g
6 cebulek dymek (biała i zielona część)
2 łyżki masła (lub 4 łyżki oliwy)
4 duże ząbki czosnku
sok z cytryny do smaku
sól, pieprz, szczypta cukru

ok. 300g makaronu spaghetti


Nastawić wodę na makaron. W międzyczasie opłukać szpinak, posiekać dymkę i czosnek.
Kiedy woda się zagotuje, dodać makaron i gotować, aż będzie prawie al dente. Pod koniec gotowania do makaronu dodać szpinak i gotować jeszcze ok. 1 min.
W rondlu z grubym dnem rozgrzać (niezbyt mocno) masło lub oliwę (lub trochę tego, trochę tego - w zasadzie rodzaj i ilość tłuszczu zależy od waszych upodobań), dodac czosnek i dymkę i smażyć na niewielkim ogniu przez kilka minut, aż zmiękną, ale sie nie zrumienią.
Odcedzić makaron ze szpinakiem i dorzucić do masła z dymką i czosnkiem (zachować trochę wody). Dodać przyprawy i wymieszać. Dodać wodę z makaronu (kilka łyżek).
Podawać od razu, koniecznie z kefirem lub maślanką. Przed podaniem można posypać szczypiorkiem.

Smacznego :)


czwartek, 2 kwietnia 2015

Co przygotować na Wielkanoc?



Wielkanoc za płotem, dlatego na prośbę Pauli, czytelniczki bloga, zrobiłam dla was małe zestawienie. Są to pootrawy, które pojawiały się na moim świątecznym stole na przestrzeni tych kilku lat, odkąd prowadzę bloga.
Znajdziecie tutaj niebanalne przystawki, moje sałatkowe "pewniaki", wielkanocne zupy, sosy i dodatki, a także pieczone mięsa, pasztety i obiadowe roladki, które moim zdaniem są doskonałe na świąteczny obiad.
Bierzcie, częstujcie się, czujcie się jak u siebie w domu :) Będę bardzo szczęśliwa, jeśli ułatwię wam podjęcie tej niełatwej decyzji, co przygotować na święta.

W tym poście znajdziecie tylko dania wytrawne. Wielkanocne słodycze i wypieki - żeby niepotrzebnie nie wydłużać tego wpisu - w kolejnym poście.


1. Wielkanocne przystawki różne.


Łososiowe niespodzianki



Roladki z szynki i sera



Twarogowe jajeczka



Babeczki owsiane, nadziewane szpinakiem i łososiem


2. Wielkanocne sosy i dodatki


Sos chrzanowy z jajkiem

Słodko-kwaśny dżem z czerwonej cebuli



Prosty, domowy majonez



Zakwas do żurku/barszczu























3. Sałatki i zupa chrzanowa


Sałatka jarzynowa


















































Pyszna babka twarogowa


Wspaniała szarlotka z połówkami jabłek


Zupa chrzanowa






















4. Faszerowane 

Jajka faszerowane w skorupkach



Pieczarki faszerowane jajkiem



Jajka faszerowane tuńczykiem


Pieczarki faszerowane mięsem


5. Łosoś na kilka sposobów


Łosoś w ciepłym winegrecie z pigwówką


Łosoś z porami na kremowych pieczarkach



Łosoś z pietruszkowo-mietowym pesto, z pieczonymi ziemniakami



Łosoś na szpinaku z pieczarkami i pomidorami


6. Roladki na wielkanocny obiad.


Roladki faszerowane suszonymi pomidorami i serem brie



Roladki z suszonymi pomidorami i oliwkami



Roladki z żółtym serem, szynka i parmezanem



Roladki z serem wędzonym


7. Pasztety i pieczone mięsa.

Pasztet drobiowy



Kolorowy pasztet



Dietetyczny pasztet



Pasztet z zająca (królika) w cieście



Rolowana pieczeń z karkówki


Najlepsza marynata do mięs i pieczeni


Schab faszerowany suszonymi śliwkami


Rolada z wołowiny



Wołowina w sosie kminkowo-daktylowym




Marynata do mięs Annabel Langbein


Smacznych świąt :)