Przed świetami nie zdazylam opublikowac kilku przepisow, miedzy innymi na ciastka i pierniki. Robie to teraz, zwlaszcza, ze ciasteczka, nawet te typowo swiateczne, jak pierniki - smakuja zawsze, a moze nawet lepiej po swietach :)
Przepis znalazlam u Majany. A poniewaz na Boze Narodzenie staram sie zawsze upiec kilka rodzajow ciastek, na Lebkuchen tez znalazlo sie miejsce.
Nie wszystko szlo zgodnie z planem. Kiedy roztopione maslo z miodem juz styglo, a ja usypalam piekny kopczyk z maki i przypraw, wtedy okazalo sie, ze nie moge znalezc skorki pomaranczowej. Diabel ogonem nakryl - nie ma i juz... Ale poradzilam sobie, zastepujac ja drobno pokrojonymi morelami. A zeby jeszcze bardziej upodobnic je do kandyzowanych skorek, dodalam tez skorki otarte z pomaranczy i limonki." Przetarlam" szlaki i moge powiedziec, ze to bardzo udane zastepstwo. Nikt nie zauwazyl zamiany, a niektorzy mowili nawet, ze caly urok tych piernikow, to duza ilosc skórki pomaranczowej :D
Nie wyprowadzalam ich z bledu ;)
Pierniczki nie od razu mnie zachwycily. Najpierw wydaly mi sie zwyczajne, ale po polukrowaniu, a zwlaszcza, kiedy sobie polezaly kilka dni w puszcze, z jabluszkiem, to... powalily mnie na kolana. To najlepsze pierniki, jakie jadlam!
Składniki Lebkuchen:
na 30 sztuk
250 g mąki pszennej
85 g zmielonych migdałów
3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
1 łyżeczka zmielonego cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
200 ml płynnego miodu
85 g masła
pół szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej (u mnie ok. 10 szt. drobniutko posiekanych, miękkich, suszonych moreli)
*dodałam tez garść posiekanych orzechów włoskich
Jak zrobić delikatny lukier?
2 szklanki cukru pudru
kilka łyżek gorącej wody (u mnie woda pół na pół z sokiem z cytryny)
Cukier puder wsypać do miseczki. Dolewać gorącą wodę, łyżka po łyżce, mieszając i rozcierając grzbietem łyżki. Gdy lukier będzie lejący, ale nie za gęsty, maczać w nim pierniczki i odkładać na kratkę do całkowitego zastygnięcia lukru.
Jak zrobić pierniczki Lebkuchen?
Suche składniki, mąkę, migdały, proszek, sodę i przyprawy, wymieszać w misce.
W garnuszku z grubym dnem umieścić masło i miód, podgrzewać, mieszając, do roztopienia masła. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić (mieszanka powinna jednak być ciepła).
Do suchych składników wlać ciepłą masę maślano - miodową, dodać skórkę kandyzowaną i wymieszać (można mikserem), żeby nie było grudek. Ciasto powinno wyjść lepkie, jednak nie należy dosypywać mąki. Przykryć ściereczką i odstawić do ostudzenia (zgęstnieje).
Po tym czasie z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego (powinno wyjść około 30 sztuk). Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, w dużych odległościach od siebie (bardzo rosną). Każdą kulkę spłaszczyć trochę łyżką (ponieważ ciasto bardzo się klei najlepiej maczać ręce w wodzie i wtedy formować kulki; również łyżka, którą je spłaszczamy powinna być wilgotna).
Piec w temperaturze 180ºC przez 15 minut (nie dłużej!).
Lebkuchen wyjęte prosto z piekarnika są bardzo miękkie, dlatego należy poczekać 2 minuty i dopiero wtedy przenieść je na kratkę do wystudzenia. Później twardnieją, ale po polukrowaniu znów robią się mięciutkie.
Smacznego :)