niedziela, 20 kwietnia 2014

Pyszny, pięciowarstwowy sernik z brzoskwiniami


 
Przepyszny sernik, bardzo śmietankowy, delikatny, na cieniutkim spodzie, z rumianą chrupiącą kruszonką. Nie znam nikogo, kto by mu sie oparł :)

 

 

Jak zrobic pyszny sernik z brzoskwiniami?

 
Kruche ciasto:
2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki pszennej razowej
3 łyżki cukru
5 żółek
1 kostka masła
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Piana:
5 bialek
1/2 szkl drobnego cukru
1 kisiel cytrynowy + szczypta kurkumy
szczypta soli

Masa serowa:
1/2 kg twarogu na sernik
1/2 kg serka mascarpone
1/2 kostki masła
1/2 szkl cukru
1 jajo
1 budyń śmietankowy
szczypta soli

Dodatkowo: 2 duże puszki brzoskwiń w syropie, ok. 2 łyżki cukru do posypania wierzchu ciasta, oraz cukier puder

Sposób przygotowania:
Skladniki ciasta zagnieść. Odłożyć ok. 1/4 ciasta do zamrażarki, formując je tak, aby łatwo dalo sie zetrzeć na tarce). Resztą ciasta wylepić dużą blachę (wcześniej wyłożyć blachę brązowym papierem do pieczenia) i wstawić do lodówki na czas przygotowywania reszty skladnikow.
Z białek ubić sztywną pianę z dodatkiem soli, pod koniec dosypując stopniowo cukier i dodając kisiel. 
Skladniki masy serowej zmiksować (najpierw cukier z masłem i jajem, później stopniowo dodawać ser i na koniec budyń).
Brzoskwinie dobrze osączyć na sitku i pokroić na mniejsze czesci.
Wyjąć z lodówki schłodzone ciasto i wyłożyć na nie masę serową. Na niej ułożyć brzoskwinie i rozsmarować na nich pianę z bialek. Na wierzch zetrzeć odłożone wcześniej do zamrażarki ciasto.
Wierzch dodatkowo posypać cukrem (ok. 2 łyzki), żeby ładnie się zezłocił i zrobił chrupiący.
Piec ok. 50 min w temp. 200oC.
Po całkowitym ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)

3 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie :) ja bym się na pewno mu nie oparła ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja tylko patrzę na zdjęcia i już wiem, że bym się nie oparła... Pychota! :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za Twój komentarz :) Chętnie odwiedzę też twój blog/stronę