Świat się kończy! Mój mąż użył słowa: aksamitna :D
Jak zrobić zupę-krem z cukinii?
2-3 nieduże cukinie (15-20 cm długości)1 pietruszka
1 duży ziemniak
pół zielonej chilli (moja była bardzo ostra, więc lepiej spróbować)
posiekany ząbek czosnku
1 dobra gruszka (np. Konferencja)
sok z cytryny
pół szklanki mleka + 1 łyżka mascarpone lub słodka śmietanka 12%
świeża bazylia
przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, szczypta cukru, jarzynka bio (suszone warzywa z solą morską)
Wariant II: pokrojony w kostkę pomidor, dodany do podgrzanej zupy tuż przed podaniem.
Warzywa obrać (na cukinii zostawić trochę skórki - obrać co drugi pasek). Pokroić w kostkę. Podsmażyć na klarowanym maśle - najpierw pietruszkę z ziemniakiem i cukrem, a pod koniec dodać cukinię i czosnek. Przełożyć do garnka, a patelnię zalać wrzątkiem i jak się wszystko odklei od dna, dodać do warzyw (wody powinno być ok. 1.5l). Gotować do miękkości warzyw, doprawić, dodać mleko i mascarpone, trochę soku z cytryny do smaku... Zmiksować.
Gruszkę obrać, pokroić w kostkę i dodać do zupy już w miseczkach. Posypać bazylią.
Zupa powinna być kremowa, gładka i śmietankowa. Pikantna i lekko słodka jednocześnie (i trochę lepiej zmiksowana niż moja, w razie gdyby się komuś tak nie spieszyło, jak mnie ;)).
Myślę (ba, pewna jestem), że z dynią ta zupa też byłaby pyszna.
Smacznego :)
w tym tygodniu wystartował nowy agregat zBLOGowani, umożliwiający: generowanie ruchu na blogi które dołączyły, dający możliwość obserwowania blogów i ulubionych wpisów. zapraszamy do rejestracji na www.zblogowani.pl
OdpowiedzUsuńw tym tygodniu wystartował nowy agregat zBLOGowani, umożliwiający: generowanie ruchu na blogi które dołączyły, dający możliwość obserwowania blogów i ulubionych wpisów. zapraszamy do rejestracji na www.zblogowani.pl
OdpowiedzUsuńuwielbiam cukinię w każdej postaci, ale zupy z niej nie robiłam, na pewno spróbuję tego przepisu!
OdpowiedzUsuńNaprawdę??? A ja myslałam, ze krem z cukinii jedli juz wszyscy :D No proszę ;)
UsuńPozdrawiam