Jak zrobić szybkie ciasto z jabłkami?
4-5 jajek (w zależności od wielkości)1 i 1/2 szklanki cukru (zazwyczaj dodaję 1 szkl)
2 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej (lub zwykłej pszennej)
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 kubka wody gazowanej
100 g rozpuszczonego, przestudzonego masła + olej - razem 3/4 kubka
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
1 laska wanilii lub łyżka esencji waniliowej
1 łyżeczka cynamonu zmielonego z 3 goździkami
6-8 małych, kruchych jabłek, obranych i pokrojonych na grubsze półplasterki.
Lukier: 3 czubate łyżki cukru pudru + 2 łyżki amaretto (likier migdałowy) + 2 łyzki soku z cytryny - utrzeć (mikserem lub ręcznie)
Jajka ubić z cukrem, aż zrobią się białe. Cały czas miksując dodawać naprzemiennie mąkę z proszkiem do pieczenia, tłuszcz i wodę. Na koniec dodać ziarenka z laski wanilii lub esencję waniliową.
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć ciasto, a na wierzchu ułożyć kawałki jabłek, lekko je wciskając w ciasto (można też część jabłek wymieszać z ciastem, a część ułożyć na wierzchu). Oprószyć cynamonem z goździkami.
Piec w temp. ok. 200oC ok. 45 min (sprawdzać patyczkiem czy już gotowe).
Po lekkim przestudzeniu (ciasto powinno być jeszcze lekko ciepłe) polać lukrem (lub posypać cukrem pudrem)
Smacznego :)
Pięknie wyrosło :) smakowite ciasto :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta, przepis zapisuję! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSmacznego (jeśli zrobisz) :) Pozdrawiam :)
UsuńBędę musiała spróbować ;)
OdpowiedzUsuńNo jak mus, to mus :D ;)
UsuńNa kawałek takiego ciasta chyba nigdy nie braknie chętnych
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie
Racja! Jeszcze się nie zdarzyło, zeby ktoś odmówił :)
Usuń