sobota, 8 października 2011

Tortilla hiszpańska - dwie dietetyczne wersje


Tortilla hiszpanska, to nie cienki placek z farszem. To danie bardziej przypomina gruby omlet, ktorego podstawa sa ziemniaki i jajka. Uwazam, z roznych wzgledow, ze jest to rewelacyjny, kulinarny wynalazek :) Dlaczego? Powodow jest wiele.  Przede wszystkim blyskawicznie sie ja robi. Poza tym, przy jej pomocy mozna zrobic "sprzatanie lodowki". Mozna wykorzystac resztki z poprzedniego dnia i lekko zwiedniete warzywa, z ktorymi nie wiadomo, co zrobic. Mozna tez sprytnie przemycic w niej cos, czego dzieci za nic by nie zjadly. Doskonale smakuje i moze byc daniem dietetycznym. Oczywiscie moze tez byc bomba kaloryczna, ale to zalezy od kucharza ;)
Ponizej prezentuje dwie wersje, ktore robilam ostatnio. Obie pyszne, chociaz kazda inna.



Wersja I - ze słodkimi ziemniakami
Składniki:
na 4 porcje

1sredni, slodki ziemniak (lub dwa zwykle)
4 duze jajka
1 srednia cukinia
1 duzy pomidor
1 srednia cebula
2 zabki czosnku
1/3 szkl mleka
2 lyzki ketchupu + do podania
1 czubata lyzka maki zytniej, razowej
ok. 10 - 15 dag pieczonego lub gotowanego miesa drobiowego
ok. 10 dag ugotowanej kaszy jaglanej
pol sredniej papryczki chilli
2 lyzki siekanego koperku
sol, pieprz, suszony tymianek
1 lyzka oleju

Sposób wykonania:

Ziemniaka obrac, przekroic wzdluz na cwiartki, a nastepnie pokroic w cienkie plasterki. Cebule obrac i pokroic w cwiercplasterki. Cukinie obrac co drugi pasek, zeby zostalo troche skorki, przekroic wzdluz na cwiartki i w poprzek na grube plasterki. Czosnek obrac i posiekac. Pomidora pokroic w poprzek, w polplasterki. Mieso pokroic na male kawalki.
Ziemniaki podsmazyc z cebula na patelni maznietej olejem. Dodac cukinie, posolic, popieprzyc, dodac ketchup i smazyc ok. 2 min. Wlac troche wody, przykryc i dusic do miekkosci warzyw. Pod koniec odkryc, dodac chilli, tymianek i czosnek, wymieszac i odparowac reszte plynu.
Dodac kasze i mieso, ponownie wymieszac. Zwiekszyc plomien na maksimum.
Jajka roztrzepane ze szczypta soli, mlekiem i mąką, wlac na patelnie. Szybko wymieszac, az masa lekko sie zetnie i podgarniajac lopatka, uformowac brzegi tortilli (powinno to wygladac, jak biszkopt w tortownicy ;)) Smazyc do momentu, az da sie calosc podwazac lopatka (bedzie to swiadczylo o tym, ze spod i srodek juz sie sciely.
Na mase polozyc talerz, o srednicy patelni. Odwrocic tortille i zostawic na lalerzu.
W tym momencie ja zawsze myje patelnie (zeby tortilla nie przywarla i nie przypalila sie), wlewam olej i bardzo mocno go rozgrzewam. Dopiero wtedy zsuwam z talerza moj "omlet" i dosmazam go na silnym ogniu przez minute, moze dwie.
Przed podaniem polewam ketchupem i posypuje koperkiem.
Do tortilli swietnie pasuje kefir, maslanka lub rzadki jogurt naturalny.


Wersja II - z makaronem razowym
Skladniki:
na 4 porcje

3 szklanki ugotowanego makaronu razowego
10 drobno posiekanych drobno pieczarek
kilka podzielonych na mniejsze czesci boczniakow
1 posiekana cebula
2 posiekane zabki czosnku
2 duze plastry dobrej, niewedzonej szynki, pokrojonej w paski
4 jajka
1 lyzka maki zytniej, razowej
1/3 szkl mleka
2 lyzki posiekanego szczypiorku
1 lyzka oleju
sol, pieprz

Sposob przygotowania:

Szynke podsmazyc z cebula i czosnkiem, dodac grzyby, sol, pieprz i podsmazyc razem, az grzyby zmiekna. Nastepnie wsypac makaron, wymieszac i podgrzac go z grzybami i szynka. Dodac szczypiorek.
Jajka wymieszac z mlekiem, maka i szczypta soli, wlac na patelnie.
Dalej posytepowac, tak, jak opisalam wyzej.

Smacznego :)

5 komentarzy:

  1. Ojć, pyszne muszą być obie wersje!:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Grazyna, dziekuje :)
    Majana, moj syn stwierdzil, ze to jeden z jego najulubienszych obiadow (a nie lubi makaronu razowego, a ni kasz :D jesli je jada, to chyba tylko dlatego, zeby mi przykrosci nie robic ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też lubię hiszpańską tortillę:) I też używam jej do "sprzątania" lodówki ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak dobrze, ze istnieja takie dania :D

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za Twój komentarz :) Chętnie odwiedzę też twój blog/stronę