Baaardzo dawno nie piekłam ciasta. Tak dawno, że... już zdążyłam zapomnieć, jak smakuje takie "własnopieczone".
Nie piekłam, ale nie dlatego, ze nie lubię ciast. Problem w tym, że uwielbiam!
Domowe ciasta, to mój jedyny nałóg, więc z nim walczę.
Ale wczoraj podczas zakupów wpadła mi w ręce śliczna, malutka dynia piżmowa. Moja wyobraźnia natychmiast wykreowała to ciasto.
Dziwne, że nie pomyślałam o zupie dyniowej, falafelach, czy plackach, ale o cieście. Ciekawe dlaczego... ;)
Ja wiem, że teraz jest sezon na ciasta z owocami, ale przecież mamy też sezon na marchewkę - teraz jest najlepsza, więc dlaczego nie?
Mam swój ulubiony przepis na ciasto marchewkowe, i właśnie na jego bazie zrobiłam to dyniowo-marchewkowe cudo.
Pogoda wydaje się idealna, w sam raz na filiżankę herbaty i kawałek ciasta. Nie znam lepszego sposobu na ponury, deszczowy dzień.
Za oknem wieje i pada, a ja siedzę sobie wygodnie po drugiej stronie szyby, jak Alicja po drugiej stronie lustra i skubię pyszne ciasto, popijając herbatą.
Na kolanach ciekawa książka, z głośników sączy się ulubiona muzyka...
To się nazywa raj, albo jakoś tak ;)
ciacho :)
Jak zrobić ciasto marchewkowo-dyniowe?
Składniki:
200 g marchwi (waga po obraniu)
200 g dyni (waga po obraniu)
1 dojrzały banan
3 łyżki pokruszonych płatków migdałowych
200 g dyni (waga po obraniu)
1 dojrzały banan
3 łyżki pokruszonych płatków migdałowych
3/4 szklanki cukru trzcinowego
300 g mąki (lub bezglutenowej migdałowo-kokosowej)
3/4 szklanka (200 ml) oleju
1/2 szklanki wody gazowanej (lub więcej w razie potrzeby)
5 jajek
3 łyżeczki bg proszku do pieczenia
1/2 szklanki wody gazowanej (lub więcej w razie potrzeby)
5 jajek
2 łyżeczki cynamonu
duża szczypta soli
Lukier z serka waniliowego:
Lukier z serka waniliowego:
10 dag serka homogenizowanego bg
3/4 szklanki cukru pudru
3/4 szklanki cukru pudru
pół łyżeczki ekstraktu lub miąższ z jednej laski wanilii
sok z cytryny i szczypta soli do smaku
sok z cytryny i szczypta soli do smaku
Jak zrobić ciasto marchewkowo - kokosowe?
Marchew i dynię utrzeć na tarce, na małych oczkach (można użyć blendera, będzie szybciej). Wymieszać z płatkami migdałów i cynamonem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Jajka ubić z cukrem i solą na puszystą masę. Cały czas ubijając dodawać na przemian, porcjami mąkę, olej i wodę. Ubijać, aż w cieście pojawią się pęcherzyki powietrza.
Na koniec dodać marchewkę z wiórkami i dobrze wymieszać łopatką.
Na koniec dodać marchewkę z wiórkami i dobrze wymieszać łopatką.
Prostokątną blaszkę (moja ma wymiary 32x26) lub dużą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i wstawić do nagrzanego, do 200-220 stopni, piekarnika.
Piec ok. 50 min (trzeba sprawdzać patyczkiem, jeśli po nakłuciu ciasta patyczek jest suchy, ciasto gotowe; jeśli nie, dajemy mu jeszcze chwilę).
Piec ok. 50 min (trzeba sprawdzać patyczkiem, jeśli po nakłuciu ciasta patyczek jest suchy, ciasto gotowe; jeśli nie, dajemy mu jeszcze chwilę).
Po upieczeniu ciasto trzeba całkowicie wystudzić i dopiero wtedy polukrować.
Jak zrobić lukier waniliowy?
Serek zmiksować z solą i cukrem, dodać ekstrakt waniliowy, sól i sok z cytryny Wymieszać i schłodzić przez godzinę w lodówce (albo 20 min w zamrażarce). Rozsmarować na wystudzonym cieście.
Smacznego Bardzo :)
Nie mogę się już doczekać sezonu na dynię :)
OdpowiedzUsuńA ja się cieszę, że dynię można teraz kupić przez cały rok :) Pamiętam jak zazdrościłam znajomym z zagranicy tych warzyw, których nie można było kupić u nas, a teraz my też już mamy :)))
Usuńzapisuję przepis do wykorzystania:)
OdpowiedzUsuńCieszę się :) Jestem pewna, że będziesz zachwycona, jeśli lubisz takie ciasta :)
UsuńUwielbiam ciasto marchewkowe, a strasznie dawno nie robiłam, wiec dziękuję za przypomnienie :)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę! Moja rodzina też nie miała nic przeciwko, chociaż to "ponoć" ciasto jesienne ;)
UsuńSiedzę głodna na nocnym dyżurze a Ty mi tu takie pyszotki pokazujesz, stopień zaslinienia 100 :)))
OdpowiedzUsuńCo robić... Takie życie :D
UsuńŻeby cię pocieszyć powiem, że załapałam sie tylko na malutki kawałeczek. Nawet zdjęcia nie zdążyłam zrobić, bo zjedli (zeżarli, rozszarpali :D)
Ale dzisiaj piekę jeszcze raz!
Fajny przepis, bo bez jajka. Zapisałam, z pewnością wypróbuję ❤️
OdpowiedzUsuńOj, niestety są w nim jajka...
UsuńCzekam na sezon, bo takie ciasta najbardziej smakują mi jesienią :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, ale w pochmurny, deszczowy dzień też całkiem, całkiem... ;)
UsuńMmmm,ależ mi smaka narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńJa już drugie upiekłam :D
Usuńwygląda kusząco, szkoda, że nie umiem piec:)
OdpowiedzUsuńA może umiesz tylko o tym nie wiesz, bo nie próbowałeś... :D
Usuńkiedyś jadłam coś takiego, smaczne było: )
OdpowiedzUsuń:))) no dobre, dobre...
UsuńSkorzystałam z przepisu, pominęłam tylko lukier, ale i tak wyszło pysznie! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :)
UsuńZawsze zadziwiało mnie ciasto marchewkowe, ale nigdy go nie robiłam :D
OdpowiedzUsuńA nie chciałabyś spróbować? :))) Jestem bardzo ciekawa teojej reakcji :)
UsuńMarchewkowe ciasta są fantastyczne. Pyszne i można z nimi pokombinować. :) Pozdrawiamy :)
OdpowiedzUsuńTo prawda Aniu, ja sama robiłam już wiele "wariacji na temat". Bardzo lubię ciasta z warzywami.
Usuń