Ekspresowe i lekkie danie, do przygotowania w piętnaście minut.
Składniki:
dla 4 osob
1 srednia kapusta pekińska
2 długie, jak najcieńsze marchewki
2 zabki czosnku
2 lyzki jasnego sosu sojowego
peczek kolendry
lyzka oleju
ok. 200g naturalnego tofu
słoik gotowego sosu pomidorowego słodko-kwaśnego
Sposob przygotowania:
Marchewke obrac i pokroic w plasterki. Posiekac czosnek. Kapuste pokroic niezbyt drobno, np. w duza kostke, mniej wiecej 3x3cm. W glebokiej patelni/rondlu rozgrzac olej i dodac czosnek. Po chwili dorzucic marchewke, smazyc 2 min i dodac kapuste. Doprawic sola i odrobina pieprzu.
Smazyc dalej, mieszajac, az warzywa zmiekna (jednak powinny pozostac poltwarde). Dodac tofu pokrojony w kosteczke (1x1cm), nastepnie wlac sos ze sloiczka, dodac sos sojowy, wymieszac i gotowac, az sie wszystko podgrzeje. Wylaczyc gaz i dodac posiekana kolendre.
Zjedlismy z tostami z ciabatty na zakwasie :)
Smacznego :)
oryginalne, może połączenie o którym bym nie pomyślała jako o najlepszym, ale wygląda niesamowicie apetycznie. Super przepis :)
OdpowiedzUsuńDziekuje vanillo :) ja uwazam, ze calkiem dobre wyszlo, ale moje dzieci powiedzialy, ze niesamowicie pyszne - ot, kwestia gustu ;)
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie :-)) I bez mięska!
OdpowiedzUsuńTofu nie jadłam, ale pekinkę uwielbiam! Fajne, smaczne danie. :)
OdpowiedzUsuńAgnieszka, a wiesz, ze myslalam o tobie, jak to robilam? Pomyslalam, ze by ci smakowalo :D
OdpowiedzUsuńSue, dziekuje :)
Może to dziwne, ale ja nigdy nie jadłam jeszcze tofu:)
OdpowiedzUsuńAciri, dziwne to nie jest, bo w koncu tofu nie jest w naszym kraju produktem pierwszej potrzeby ;)
OdpowiedzUsuńJa kiedys nie lubilam, uwazalam, ze jest wstretny, a teraz smialo moge powiedziec, ze uwielbiam. Gusta sie zmieniaja :D