Dzisiaj bez zbednych wstepow, bo o watrobce pisalam juz TUTAJ :)
Składniki:
1/2 kg watrobek (najlepiej gesich)
1/2 kg malutkich pieczarek
1 srednia cebula
3 lyzki slodkiej smietanki
maka do obtaczania watrobek
olej i/lub klarowane lub swieze maslo
sol, pieprz
Sposób przygotowania:
Watrobki dobrze umyc, kilka razy zmieniajac wode. Osuszyc i obrac z blonek, a nastepnie pokroic na mniejsze kawalki (najlepiej wielkosci pieczarek) i obtoczyc je w mace.
Pieczarki umyc i osuszyc. Jesli sa naprawde male, zostawic je w calosci. Te wieksze przekroic na pol.
Cebule obrac i drobno posiekac.
Na patelni rozgrzac olej i podsmazyc na nim cebulke. Dodac pieczarki i rowniez je podsmazyc, tak, zeby puscily sok.
W glebszym rondlu podsmazyc watrobke. Nie musi byc dokladnie usmazona, bedzie sie jeszcze dusic z pieczarkami.
Do watrobki dodac pieczarki z cebulka i calym plynem. Doprawic sola i pieprzem, dodac smietanke, przykryc i dusic kilka minut.
Wspaniale smakuja z ziemniakami puree i surowka.
Smacznego :)
Pyszna. Bardzo lubię wątróbkę. Zwykle robię z cebulką, a czasem dodaję jabłko.
OdpowiedzUsuńPodoba mi się Twój pomysł.
Pozdrowienia:)
Majanko, to nie moj przepis i nawet nie wiem czyj - chyba po prostu "internetowy" :)
OdpowiedzUsuńja tez zawsze robilam tradycyjnie, z cebulka, jablkiem... Ale sprobowalam tego i szczeka mi spadla :D
U mnie amatorów wątróbki niestety brak. A szkoda;(
OdpowiedzUsuńNie szkodzi Malwinnko. Robisz tyle pysznosci, ze nikt nawet nie pomysli o watrobce :)
OdpowiedzUsuńWątróbki z pieczarkami jeszcze nie jadłam, a wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńWczesniej takiej nie jadlem ale przedwczoraj zrobilem i doslownie w 5 minut zniknela. Nastepnym razem robie z podwojnej porcji! Dziekuje za ten przepis
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo to miłe, co napisałeś :) My lubimy wątróbkę, a to miła odmiana po tej z cebulką ;)
Usuńa ja zaraz zobacze co mi z tego wyjdzie,w takiej postaci jeszcze nie jadłem
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że napiszesz, jak ci smakowało. Pozdrawiam :)
Usuń