poniedziałek, 19 marca 2012

Wątróbka drobiowa w smietankowym sosie, z pieczarkami.

Dzisiaj bez zbednych wstepow, bo o watrobce pisalam juz TUTAJ :)



Składniki:
1/2 kg watrobek (najlepiej gesich)
1/2 kg malutkich pieczarek
1 srednia cebula
3 lyzki slodkiej smietanki
maka do obtaczania watrobek
olej i/lub klarowane lub swieze maslo
sol, pieprz


Sposób przygotowania:
Watrobki dobrze umyc, kilka razy zmieniajac wode. Osuszyc i obrac z blonek, a nastepnie pokroic na mniejsze kawalki (najlepiej wielkosci pieczarek) i obtoczyc je w mace.
Pieczarki umyc i osuszyc. Jesli sa naprawde male, zostawic je w calosci. Te wieksze przekroic na pol.
Cebule obrac i drobno posiekac.
Na patelni rozgrzac olej i podsmazyc na nim cebulke. Dodac pieczarki i rowniez je podsmazyc, tak, zeby puscily sok.
W glebszym rondlu podsmazyc watrobke. Nie musi byc dokladnie usmazona, bedzie sie jeszcze dusic z pieczarkami.
Do watrobki dodac pieczarki z cebulka i calym plynem. Doprawic sola i pieprzem, dodac smietanke, przykryc i dusic kilka minut.
Wspaniale smakuja z ziemniakami puree i surowka.


Smacznego :)

9 komentarzy:

  1. Pyszna. Bardzo lubię wątróbkę. Zwykle robię z cebulką, a czasem dodaję jabłko.
    Podoba mi się Twój pomysł.
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Majanko, to nie moj przepis i nawet nie wiem czyj - chyba po prostu "internetowy" :)
    ja tez zawsze robilam tradycyjnie, z cebulka, jablkiem... Ale sprobowalam tego i szczeka mi spadla :D

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie amatorów wątróbki niestety brak. A szkoda;(

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie szkodzi Malwinnko. Robisz tyle pysznosci, ze nikt nawet nie pomysli o watrobce :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wątróbki z pieczarkami jeszcze nie jadłam, a wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wczesniej takiej nie jadlem ale przedwczoraj zrobilem i doslownie w 5 minut zniknela. Nastepnym razem robie z podwojnej porcji! Dziekuje za ten przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo to miłe, co napisałeś :) My lubimy wątróbkę, a to miła odmiana po tej z cebulką ;)

      Usuń
  7. a ja zaraz zobacze co mi z tego wyjdzie,w takiej postaci jeszcze nie jadłem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że napiszesz, jak ci smakowało. Pozdrawiam :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za Twój komentarz :) Chętnie odwiedzę też twój blog/stronę