jutro zdjęcie lodów w pucharku, bo póki co, micha w zamrażalniku ;)
Bywa, że mamy ich naprawdę dużo, bo każdego staruszka-banana obieramy, pokroimy w plasterki i wrzucamy do zamrażalnika, do specjalnej torebki, gdzie już czekają na niego kumple ;) No i tak sobie leżą, aż nagle okazuje się, że szuflada się nie domyka. Co wtedy? Ano, najczęściej lody :)
Składniki lodów:
12 mrożonych bananów w plasterkach (prawie pełny pojemnik malaksera)pół litra smietanki 30%
szczypta soli
ok. łyżki esencji waniliowej
ok. 1/3 tabliczki dobrze schłodzonej, gorzkiej czekolady (dla nie jedzących glutenu, czekolada bg)
Jak zrobić domowe lody?
Śmietankę ubić ze szczyptą soli. Czekoladę ustawic pionowo na desce i ostrym nożem skrawać wiórki. Co jakiś czas odwracać tabliczkę o 180 stopni, zeby ułatwić sobie zadanie.Banany utrzeć w malakserze na jednolitą masę. Dodać wanilię i śmietane i ponownie, krótko zmiksować. Dodać czekoladowe wiórki i delikatnie wymieszać masę łopatką.
Przełożyć do plastikowego pojemnika, wyrównać powierzchnie i wstawic do zamrażarki na ok.3 godziny. Po tym czasie lody ponownie zmiksować, przełożyć do pojemnika i zamrażać przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Przed podaniem zostawić przez kilkanaście minut w temperaturze pokojowej. Po nałożeniu do pucharków można posypać wiórkami czekolady.
Smacznego :)
jeju, jeju! klasyk, ale nieśmiertelny! uwielbiam ten smak.
OdpowiedzUsuńRacja :) Domowe lody bananowe - samo zdrowie przecież :)
Usuńojeju a ja piję kawę, przydałby mi się teraz :D
OdpowiedzUsuńnoooo... byłyby w sam raz! :)
Usuń