Macie cukinię i 5 minut? Zróbcie sobie :)
Ciężko byłoby znaleźć coś równie pysznego, łatwego i szybkiego. Po prostu... cukiniowe love ;)
Jest jeden warunek: musicie lubić cukinię.
Ja co roku sie tym zajadam :) Zaczynam jak tylko pojawi się młoda cukinia (najpierw w sklepach, później w ogródku). Ta ogródkowa oczywiście o niebo lepsza!
Poza doskonałym smakiem, miła niespodzianka: taka cukinia jest też d i e t e t y c z n a
Dzisiaj w wersji z cebulą i szczypiorkiem, bo... taki miałam kaprys :)
Uwielbiam te rumiane, chrupiące krążki z chlebem (albo - ostatnie odkrycie - z macą). Są też świetne jako dodatek do dania głównego. Jednak najczęściej jem je prosto z patelni lub grilla :) Rzadko sie zdarza, żeby zdążyły trafić na talerz :)
Składniki:
1 młoda (nieduża) cukinia, ok. 20 cm długości1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
sól, pieprz, dowolna zielenina
opcjonalnie (jak dzisiaj u mnie) młoda cebulka
Sposób przygotowania:
Cukinię umyć, osuszyc i pokroić (bez obierania) w plastry grubości ok. 1/2 cm (większe plastry można przekroic na pół).Czosnek obrac i drobno posiekać. Cebulę umyć i pokroić w dość grube krążki.
Na patelni rozgrzać olej. Włożyć plasterki cukinii, cebulę i czosnek. Smażyć, cały czas mieszając, ok. 5 min. Posypać zieleniną i... natychmiast zjeść :)
Smacznego :)
robię tak samo, czasem z czosnkiem, czasem bez, czasem zjadam z makaronem, czasem z kaszą, mam jobla na punkcie cukinii :D
OdpowiedzUsuńTo tak, jak ja :))))
Usuńtez przepadam za cukinia ;) !
OdpowiedzUsuńwłasnie ostatnio odkryłam, że mnóstwo ludzi lubi cukinię :)
Usuń