piątek, 26 września 2014

Pieczone jabłko - pyyycha!


Czy to nie jest najpiękniejsze jabłko świata? ;)
Czy to nie najlepszy, idealny, wymarzony, jesienny deser?
Mała pychota na popołudniowy dołek, na chandrę, na zły dzień w pracy, na deszcz, na zmęczone nogi, na małego głoda :)
5 minut i już delektujemy się cudownym, aromatycznym, słodkim, zdrowym - stuningowanym jabłuszkiem ;)

A jeśli nie macie ochoty na aż taką, jabłkową rewolucję, wystarczy do wydrążonego jabłka wlać łyżeczkę miodu i posypać całość cynamonem.

Jak zrobić błyskawiczne pieczone jabłko?

Składniki:
2 duże jabłka
kilka orzechów (takie, jakie lubisz, u mnie nerkowce)

Krem daktylowy:
6 miękkich daktyli
1 mały, bardzo dojrzały banan
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki cynamonu

Daktyle zblendować ręcznym blenderem, razem z bananem, kakao i odrobiną cynamonu (można też zblendować kilka orzechów, zwłaszcza tak miękkich jak nerkowce).
Jabłka umyć, ściąć trochę czubek, z przeciwnej strony niż ogonek, wydrążyć gniazda nasienne (w ten sposób, żeby nie przebić jabłka na wylot. Ja to robię małym, ostrym nożykiem).
Orzechy lekko posiekać. Część orzechów włożyć w wydrążone otwory i posypać cynamonem.
Wstawić do mikrofalówki na ok. minutę, na pełną moc (można tez zapiec jabłka w piekarniku, ale znacznie dłużej to trwa). 
Po minucie na każde jabłko nałożyć krem daktylowy i zapiekac jeszcze 30 sekund.
Po tym czasie jabłko powinno już być miękkie (można sprawdzić naciskając), ale nie powinno się rozpadać. Czas pieczenia jest orientacyjny, trzeba pilnować, bo każda mikrofalówka jest inna, każde jabłko ma inną wielkość (ja piekę każde osobno), a i gatunek jabłka nie jest bez znaczenia.

Przed jedzeniem polać miodem i oprószyć cynamonem.

Smacznego :)



11 komentarzy:

  1. Ooo :) Zawsze chciałam spróbować. Dziś kupiłam syrop klonowy może z nim spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z syropem klonowym na pewno też będzie pyszne :)

      Usuń
  2. niesamowite jabłko! musiało smakować fantastycznie :) chętnie się o tym przekonam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mój deser dzieciństwa. Ahh. Jak to smakuje! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. u mnie dzisiaj również goszczą pieczone jabłka! ale te Twoje z bakaliami- pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taka jabłkowa pora :) jesienią smakują najlepiej :)

      Usuń
  5. Nie wiem czy to było najpiękniejsze jabłko świata, ale deser jest doskonały. W smaku idealny i doskonały w swojej prostocie. Pozdrawiam i zapraszam do Nas!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przypadł wam do gustu :) Pozdrawiam

      Usuń
    2. oczywiście zajrzę do was :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za Twój komentarz :) Chętnie odwiedzę też twój blog/stronę