niedziela, 9 stycznia 2011

Najleniwsze leniwe

Bardzo często robię leniwe w wydaniu dla prawdziwych leniwców - takie... najleniwsze leniwe.
Robi sie je bardzo łatwo, nie trzeba obierać ziemniaków, nie ma żadnego przeciskania sera przez praskę. Bazę stanowią serki homogenizowane, a jeśli zależy mi na tym, żeby były wyjątkowo puszyste, ubijam pianę z białek.
Ale zwykle tego nie robię - nie chce mi się :)

Składniki leniwych pierogów:

2 serki homogenizowane, naturalne lub waniliowe lub pol kg miekkiego twarogu
1 - 2 jajka
mąka
trochę soli

Do podania:
masło, cukier,cynamon, ewentualnie starta na tarce czekolada


Jak zrobić leniwe pierogi?

Serki trzeba wymieszać w misce z jajkami (albo z żółtkami, a pianę z białek ubić i dodać na koniec, po wymieszaniu wszystkiego z mąką). Jeśli uzywamy twarogu, trzeba go tylko rozgniesc widelcem. Masę należy lekko posolić i dodać tyle mąki, żeby ciasto miało konsystencję zblizoną do ciasta na placki ziemniaczane.
Dalej postępujemy, jak w przypadku klusek kładzionych. Moczymy łyżkę we wrzątku, nabieramy porcyjkę ciasta i wkładamy do wrzątku, trzymając przez chwilę pod wodą, aż kluska sama się "sturla". Powtarzamy wszystko, aż skończy się ciasto (zwykle w trakcie tej operacji, kilka razy zmieniam łyżkę, bo lubi się oklejać ciastem).
Po ugotowaniu (ze 3 minutki), wyjmujemy je łyżką cedzakową na talerz i podajemy z tym, co lubimy najbardziej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za Twój komentarz :)