sobota, 15 stycznia 2011

Pasztet drobiowy

Ten pasztet jest takim naszym pasztetem na codzień. Oprócz tego, że jest pyszny i szybko się go robi - jest też zdrowy i dietetyczny, bo nie zawiera dużo tłuszczu. Jest zrobiony z chudego miesa drobiowego, a dzięki dodatkowi warzyw, jest wilgotny i ma gładką konsystencję.
Świetnie smakuje z domową ćwikłą lub sosem chrzanowym. 



Ten przepis, to moj przepis-baza.



Jesli jednak chcielibyscie zrobic cos wyjatkowego, danie ktore zachwyci gosci - na przyklad na swieta, lub impreze - polecam KOLOROWY PASZTET (klik).
Jest nie tylko pyszny, ale tez bedzie ozdoba kazdego stolu :)




Składniki:

4 - 5 dużych udek z kurczaka (tzw. ćwiartek), albo 2 duże piersi, czy udziec z indyka (ewentualnie wszystkiego po trochu) 
50 dag wątróbek drobiowych (najlepiej z kurczaka)
1 posiekana cebula
2 jajka

włoszczyzna do wywaru (1-2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, mała cebula, mały por)
duży ząbek czosnku
dwa listki laurowe, 6 kulek ziela angielskiego
sól, pieprz, 
zioła prowansalskie i pomidory suszone z czosnkiem "Kamisa"


Sposob przygotowania:

Mieso umyć i ugotować z warzywami, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Po ugotowaniu wyjąć z wywaru, ostudzić, oddzielić od kości i zdjąć skórę. Warzywa i wywar zachować.
Wątróbkę dobrze wypłukać, oczyścić i usmażyć z cebulą. Ostudzić.
Mięso i wątróbkę zmielić jeden raz - razem z gotowanymi warzywami.

Dodać 1 jajko i pianę z 2 białek (jedno żółtko zostawić), utarty ząbek czosnku, sól, pieprz i dużo przypraw. Porządnie wyrobić, dolewając - w razie potrzeby - wywaru, w którym gotowało się mięso.
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć masę mięsną. Wierzch pasztetu można posmarować wodą i dodatkowo posypać ziołami.
Piec przez niecałą godzinę w temp. ok. 200oC.
Pod koniec pieczenia posmarować pasztet roztrzepanym żółtkiem, żeby miał ładną, błyszczącą skórkę.

* Do piekarnika trzeba wstawić naczynie z wodą, żeby pasztet za bardzo nie wysechł.

6 komentarzy:

  1. Ten Twój pasztet jest rewelacyjny. Piekę go często!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się Zosiu, bo ja też go bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny przepis- jak długo można przechowywać ten pasztet? Podobno dodatek warzyw sprawia, że pasztety szybko kwaśnieją - nie wiem czy to prawda?

    OdpowiedzUsuń
  4. Alpio, tydzien spokojnie wytrzymuje. Ale bez problemu mozesz go zamrozic - zarowno na surowo, jak i po upieczeniu. Jesli mrozisz surowy, to dobrze byloby zamrozic dokladnie tyle, ile ci sie miesci do foremki. Przed pieczeniem tylko rozmrozic i do piekarnika :)
    U mnie pasztet nigdy nie zdazyl skwasniec, wiec ci nie powiem, czy to prawda, czy nie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. a w którym miejscu dodaje się pomidory?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wtedy, kiedy dodajemy zioła (doprawiamy pasztet).

      Usuń

Bardzo dziekuję za komentarze :) Będę wdzięczna, jeżeli nie będziesz komentować anonimowo :)