piątek, 14 stycznia 2011

Sos chrzanowy z jajkiem

Ciąg dalszy sosów na zimno. Wielkanoc za pasem, więc ja już kombinuję pod tym kątem  ;) 
Przepis mam od mojej koleżanki, Magdy. Sos jest dietetyczny, ponieważ przepis został zmodyfikowany tak, żeby pasował do diety proteinowej. Ale - odchudzony, czy nie - polecam, bo jest pyszny!

Składniki:
3 jajka ugotowane na twardo
400 ml jogurtu naturalnego (polecam Zott)
chrzan do smaku
ok. 1 łyżeczki cukru *

szczypta soli

Jajka obrać, wyjąć żółtka i utrzeć je z cukrem i solą. Stopniowo dodawać jogurt, i mieszać, żeby powstał gładki sos. Na koniec dodać chrzan do smaku i drobno posiekane białka jajek.

Sos nadaje się głównie do wędlin, mięs pieczonych, jajek, pasztetu - podawanych na zimno.

* w przypadku diety proteinowej, słodzik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za Twój komentarz :)