piątek, 14 stycznia 2011

Ryba orientalna

Ten przepis, to moja propozycja pysznego, szybkiego i dietetycznego dania z rybą w roli głównej. Dobry i bardzo zdrowy sposób na zaspokojenie ochoty na "coś orientalnego". Jest to również kolejna odsłona mojego "piekarnika ze starej patelni" :)



Składniki:
dla dwóch osób.
2 filety z dowolnej, białej ryby (dorsz, miruna, sola)
1 czubata łyżka imbiru pokrojonego w cienkie słupki
1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej lub z limonki
2 łyżki posiekanej drobno dymki
1 duży, posiekany ząbek czosnku
płaska łyżeczka cukru *
1 łyżka oleju *
1-2 łyżki soku z cytryny/limonki lub octu ryżowego
mały kawałek świeżej, czerwonej chilli (albo suszone,w płatkach lub w proszku)
 Zamarynować rybę: pokropić sosem sojowym, natrzeć olejem, posypać posiekanym imbirem, startą skórką cytrynową, siekanym czosnkiem i białą częścią dymki. Posypać cukrem i skropić octem lub sokiem z cytryny (można tez ułożyć plasterki cytryny/limonki na rybie). Posypać świeżym lub mielonym chilli i odstawić do lodówki na conajmniej pół godziny.


Folię aluminiową posmarować odrobiną oleju sezamowego (chodzi tylko o to, żeby jego zapach, delikatnie aromatyzował rybę). Naszykować dwa kawałki folii, wielkością dostosowane do wielkości filetów. Na środek każdego "pakunku" położyć dodatkowo kawałek folii zwinięty kilkakrotnie, tak żeby to na nim właśnie leżała ryba. Dzięki temu nie przyklei się do folii.

Ułożyć filety i szczelnie zawinąć folię.
Upiec na suchej patelni, na malutkim płomieniu, pod pokrywką. W zależności od grubości filetów, trwa to od 20 do 30 min.
Przed podaniem posypać zieloną częścią dymki.


* cukier można zastąpić słodzikiem do gotowania, a w przypadku Diety Dukana, nie dodawać oleju.

W ten sam sposób można też przygotować krewetki. Podczas pieczenia wytworzy sie trochę płynu. Wystarczy wcisnąć do niego odrobinę soku z cytryny, żeby uzyskać pyszny sos.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za Twój komentarz :)