sobota, 4 czerwca 2011

Warkoczyki z polędwicy z sosem pieczarkowym



Bez zbędnego gadania - pyszne i bardzo dekoracyjne :)


Składniki:

1-2 poledwiczki wieprzowe
duzy zabek czosnku
sol, pieprz, slodka, mielona papryka
olej do smazenia

Sos grzybowy:

ok. 30 dag malych pieczarek
pol cebuli
1 zabek czosnku
1 lyzka maki
maly jogurt naturalny
1 lyzka serka homogenizowanego lub mascarpone
sok z cytryny 
siekana natka
sol, pieprz
opcjonalnie: lyzeczka mielonych grzybow

Sposob przygotowania:

Mieso umyc, osuszyc i wykroic wszystkie blonki. Pokroic wzdluz na plastry (ok. 1 cm grubosci), a nastepnie w paski.
Zamarynowac (olej, papryka, sol, pieprz, czosnek) i wstawic do lodowki, co najmniej na godzine.
Po tym czasie mieso wyjac i z przygotowanych paseczkow zaplesc warkocze. Z obu stron zwiazac sznurkiem.
Obsmazyc na goracym tluszczu, podlac woda, przykryc pokrywka i dusic na malym ogniu do miekkosci.

Sos:

Pieczarki umyc i pokroic w plasterki. Obsypac je maka i podsmazyc na oleju. Dodac posiekana cebule i czosnek, oraz przyprawy i wlac ok. pol szklanki wody. Przykryc i dusic na malym ogniu. 
Kiedy pieczarki zmiekna, dodac jogurt i serek (ja dodalam wielunski "Moj ulubiony").
Jesli sos jest zbyt rzadki, mozna zagescic go jeszcze odrobina maki.
Na koniec zakwasic sokiem z cytryny i posypac natka.

Moje rady:
Do warkoczy dobrze pasuje kasza lub ryz.
Sos pieczarkowy dobrze jest podac osobno. Warkoczyki wygladaja tak ladnie, ze zal by bylo przykrywac je sosem.

8 komentarzy:

  1. Fakt, wygladaja bajecznie - ja mysle, ze w ogole darowalabym sobie sos i zjadla sama poledwice :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczne danie. Znajoma robi coś podobnego, zaplata warkocz z trzech rodzajów mięsa.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kilka razy je już spotkałam na blogach i zawsze je podziwiam - tak pięknie się prezentują...

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają genialnie! Nie wpadłabym na warkocze z polędwicy.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Maggie, sama poledwica oczywiscie pycha, ale sos pieczarkowy byl u mnie na zamowienie :)

    Avelina, tez widzialam takie warkocze z roznych mies, ale nie jadlam jadlam za to warkocz z lososia i soli. Pyszny!

    Arven, to danie swietne na tzw. proszony obiad, wlasnie dlatego, ze tak ladnie wyglada :)

    tu-tusia, ja tez tego sama nie wymyslilam ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ to super wygląda!
    Po prostu hit wizualny każdej imprezy!
    Tuż za panią domu oczywiście.:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lekka, no ba! Pani domu zawze powinna byc hitem imprezy :-D

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za Twój komentarz :) Chętnie odwiedzę też twój blog/stronę