wtorek, 23 sierpnia 2011

Białe risotto z cukinia i nutką cytryny

Pyszne i lekkie, a przy tym wyglada, jak biala chmurka...




Skladniki:
dla 6 osob
40 dag ryzu do risotto (np. arborio)
ok. 1.5l bulionu (warzywnego lub drobiowego)
3 male cukinie
2 ogorki szklarniowe (krotkie)
1 biala papryka
biala czesc pora
duza, biala cebula
2 duze, zolte pomidory
sok z polowy cytryny
skorka otarta z 2 cytryn
1/2 szkl mleka
2 duze zabki czosnku
Duza garsc tartego parmezanu
maly peczek natki pietruszki
czubata lyzka masla
2 lyzki oleju
sol, bialy pieprz

Sposob przygotowania:
Zagotowac bulion. Obrac, umyc i pokroic w kostke cebule, czosnek i por. W glebokim rondlu lub patelni, rozgrzac olej. Lekko podsmazyc ww. warzywa. Nie solic, pamietajac, ze bulion jest slony. Wsypac ryz i smazyc mieszajac, az ryz zrobi sie szklisty. Wlac 2 chochelki bulionu i zamieszac. Ustawic plomien na min i mieszac od czasu do czasu. Kiedy ryz wchlonie bulion, dodac kolejna chochelke. Powtarzac te czynnosc, az do wyczerpania bulionu. Mieszac jak najczesciej (nie wolno odchodzic od rondla).
W miedzyczasie obrac cukinie, ogorki i pozbawic nasion papryke. Cukinie obrac co drugi pasek (przejechac obieraczka, zrobic przerwe na szerokosc jednego paska i znow obrac - i tak doookola). Przekroic wzdluz na 4 czesci. Ogorki obrac, przekroic na pol i wydrążyc miazsz lyzeczka. Papryke przekroic na 4 czesci. Pomidory obrac ze skórki, usunac szypułki i pokroic w kostke. Reszte  warzyw pokroic w poprzek, w paski.
Kiedy ryz bedzie poltwardy, dodac warzywa. Gotowe risotto powinno miec konsystencje gestej zupy, jednak ziarenka ryzu i warzywa powinny pozostac lekko twarde.
Na koniec dodac natke, starta skorke i sok z cytryny, parmezan i masło. Dobrze wymieszac i od razy podawac.
Na talerzach posypac tartym parmezanem, odrobina natki i pokrojona w cieniutkie paseczki skorką cytrynowa.

Smacznego :)
Przepis dodaje do akcji CUKINIA



6 komentarzy:

Bardzo dziękuję za Twój komentarz :) Chętnie odwiedzę też twój blog/stronę