Dawno nie robilam, a sa takie dobre! Jemy je na cieplo, np. do obiadu, i na zimno. Najlepiej pokrojone w plasterki i polozone na kromce chleba. Sa tez swietnym daniem imprezowym. Wtedy najlepiej faszerowac male pieczarki, takie na jeden kęs :)
Na kanapce z domowego chleba. Niebo :)
Bałwanek :)
Składniki:
12 duzych pieczarek
30 dag mielonego miesa (u mnie z indyka)
mala, drobno posiekana cebula
duzy, posiekany zabek czosnku
garsc posiekanego koperku
male jajko
1 mala kajzerka namoczonaw wodzie i dobrze odcisnieta
sol, pieprz
bulka tarta do panierowania
olej do smazenia
Kanapeczka :)
Sposob przygotowania:
Pieczarki pozbawic ogonkow (mozna je utrzec i dodac do farszu; ja pokroilam i wrzucilam do żurku). Szybko umyc pod biezaca woda i osuszyc.
Skladniki farszu polaczyc i dobrze wymieszac. Trzeba mieszac na tyle dlugo, zeby wszystko dobrze sie "skleiło".
Pieczarki posolic, popieprzyc i do kazdej nalozyc tyle farszu, zeby wypelnil pieczarke i utworzyl kopułke. Panierowac w bulce tartej i szybko obsmazyc na silnie rozgrzanym oleju, z wszystkich stron.
Zmniejszyc plomien i smazyc pieczarki, do miekkosci.
Smacznego :)
I ja dawno nie robiłam, pysznie się prezentują, pysznie:)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają, chętnie wypróbuję przepis na jakiejś najbliższej imprezie :)
OdpowiedzUsuńŻeniu, dziekuje :) ostatnio wciaz sobie przypominam o takich roznych, tradycyjnych daniach. Warto do nich wracac
OdpowiedzUsuńDziekuje Asik :)
O, akurat mam w lodówce mięso z indyka i myślałam, co z nim zrobić. No to już wiem :-)))
OdpowiedzUsuńUwielbiam faszerowane pieczarki!
OdpowiedzUsuńFajny, przepis, w kolejce do zrobienia, bo kotlety i pieczarki w moim domu sa bardzo mile widziane.
OdpowiedzUsuńPoza tym szybko sie robi, mozna zrobic wiecej i (jesli zostanie na drugi, czy trzeci dzien - u mnie sie to prawie nie zdarza ;)) pokroic na kanapki. Sa o wiele lepsze niz tradycyjna wedlina :)
OdpowiedzUsuń