niedziela, 1 kwietnia 2012

Wielkanocna roladka z szynki i sera




Kiedy zobaczylam te roladke (kwietniowy numer Mojego Gotowania), od razu wiedzialam, ze musze ja zrobic. Lubie dobre jedzonko, ale jeszcze bardziej lubie, kiedy moje jedzenie pieknie wyglada. A ta rolka wyglada przepieknie i zaloze sie, ze nie tylko ja uleglam jej urokowi :)

Skladniki:

9 plastrow szynki konserwowej
9 plastrow zoltego sera (bez dziurek)
9 plastrow wedzonej szynki
150 g miekkiego masla smietankowanego
dowolne, posiekane zioła, u mnie szczypiorek i koperek (ok. 4 łyżek)
szczypta soli, pieprz
10 łodyżek cienkiego szczypiorku

Sposob przygotowania:

Maslo doprawic sola i pieprzem, dodac posiekane ziola i dokladnie wymieszac.
Na macie do rolowania sushi (moze byc zwykla, kuchenna, bambusowa podkladka) rozlozyc prostokatny kawalek folii spozywczej (powinien byc dluzszy niz rolada.
Na folii, wzdluz dluzszego boku (w trzech rzedach), rozlozyc plastry szynki, tak aby lekko na siebie nachodzily. Posmarowac 1/3 masła i rozlozyc plasterki sera. Ponownie posmarowac maslem, a na wierzchu rozlozyc szynke. Ostatni raz posmarowac masłem i wzdluz brzegu, od ktorego zaczniemy zwijanie, ulozyc lodyzki szczypiorku. Pomagajac sobie mata, bardzo scisle zwinac roladke i owinac ja folia. Przytrzymujac z obu stron za folie, rolowac od siebie, zeby scisle zabezpieczyc roladke z obu koncow.  Wstawic do lodowki, najlepiej na noc. Przed podaniem odwinac z folii i kroic ostrym nozem na plasterki.



Smacznego :)

Przepis dodaje do akcji na Durszlaku Wielkanocne Smaki
i do rownoległej akcji na Mikserze

 

15 komentarzy:

  1. prezentuje się wspaniale.
    zawsze mam obawy, że mi się rozwinie xd dlatego jej nie robię.

    OdpowiedzUsuń
  2. Też ją widziałam w Moim Gotowaniu, świetny pomysł:) I wykonanie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bozena, ja bardzo lubie wszelkie "rolki" :)

    Karmel-itko, nie rozwinie sie :D Maslo dobrze ja skleja i jesli scisle zwiniesz, to nie ma szans :)

    Tyna, bardzo dziekuje :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. też ją robię, tylko zamiast masła daję twarożek:) pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Klementynka, z twarozkiem tez robilam, ale bez zoltego sera :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie wygląda ta roladka:)
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawa propozycja nie tylko na wielkanocny stół

    OdpowiedzUsuń
  8. Roladka wygląda super :-)fajny pomysł na święta :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. agattekh, mnie tez sie bardzo ten pomysl spodobal :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajne roladki chętnie skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za Twój komentarz :) Chętnie odwiedzę też twój blog/stronę