wtorek, 5 listopada 2013

Pasta do pieczywa z awokado, suszonymi pomidorami, pieczoną papryką i oliwkami


Od dłuższego czasu intensywnie przeszukuję internet w poszukiwaniu warzywnych past i smarowideł. A to dlatego, że od kilku miesięcy nie jem na śniadanie ani nabiału, ani mięsa. Co mi pozostaje? Głównie pieczywo (zazwyczaj własnej produkcji chleb żytni razowy na zakwasie), muesli, placki warzywne, warzywa, oliwa, masło ziołowe, owoce, domowe dżemy i konfitury.
Jest tego całkiem sporo, ale najbardziej lubię warzywne smarowidła.

Zaczęło się od gęstych sosów warzywnych z Wysp Kanaryjskich (mojo picon, mojo verde, mojo de zanahoria, mojo de tomate seco), które zalegały w lodówce po ostatnich wojażach. Okazały się na tyle gęste, że dało się nimi posmarować pieczywo, więc... wyjadłam wszystkie :)

Później była faza na guacamole, trwająca kilka tygodni, i masła czosnkowo - ziołowego. To ostatnie, okazało się jednak nienajlepszym pomysłem na śniadanie, i chyba nie musze tłumaczyć, dlaczego ;)


Zaletą takich past/sosów jest to, że można nimi nie tylko smarować chleb, ale i faszerować warzywa, a także używać jako sosu do makaronu, ryżu czy kasz. Wspaniale smakują do ryb czy mięsa (szczególnie grillowanego).

Dzisiaj, inspirując się hiszpańskimi sosami, wymyśliłam nowe smarowidło. Najbardziej cieszą się moje kubki smakowe, bo zaserwowałam im ciekawe doznania ;)




Składniki pasty do pieczywa z awokado i suszonymi pomidorami:

1 duże, mocno dojrzałe awokado
10 suszonych pomidorów
2 łyżki oliwy pomidorowej (ze słoika z pomidorami)
14 zielonych oliwek nadziewanych papryką
1 pieczona papryka (ze słoiczka) lub 2 czubate łyżki pasty z pieczonej papryki z pomidorami
szczypta oregano, pieprz

Jak zrobić pastę do pieczywa z awokado i suszonymi pomidorami?

Awokado przekroić, wydrążyć miąższ i włożyć do pojemnika malaksera. Dodać pokrojone pomidory, oliwki, paprykę, olej, pieprz i szczyptę oregano.
Wystarczy zblendować i gotowe.

Smacznego :)

8 komentarzy:

  1. Wow, wyglada bosko, zjadlabym :) Nie zostalo ci troche?

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo smacznie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. chyba nie mogło być lepszego składu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zawsze można cos podrasować, ale przyznam, ze ten się sprawdził :)

      Usuń
  4. Ciekawa jestem jak by mi posmakowała taka pasta, bo ja awokado tak średnio lubię. Ale pomidory suszone już tak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, ze by ci smakowało, bo tego awokado się nie wyczuwa w smaku. Pomidory, oliwki i pieczona papryka dominują :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za Twój komentarz :) Chętnie odwiedzę też twój blog/stronę