Do tego przepisu przyznaje się ponoć pani Ewa Wachowicz, chociaż ja znalazłam go na jednym z blogów.
Bardzo mi się spodobał, głównie dlatego, że przypomina babkę piaskową mojej mamy, chociaż ta wygląda o wiele bardziej dekoracyjnie. A w zasadzie, to powinna wyglądać... Tak, "powinna", to słowo - klucz. Bo moja niestety nie wygląda tak malowniczo, jak powinna ;)
A wzorzec (z Sevres) jest tutaj :))))
Trochę byłam rozczarowana, że zamiast pięknego, czekoladowego trójkąta mam malowniczy, czekoladowy glut, ale... ostatecznie liczy się smak!
A temu naprawdę nic nie można zarzucić. Babka jest w 100% "piaskowa", delikatna jak puszek - cudna :)
Tylko następnym razem dodam jeszcze mniej cukru, bo mimo, że dodałam mniej niż w przepisie, to jednak była zdecydowanie za słodka.
A na "deser" ostatnia róża z mojego ogrodu... Az trudno uwierzyć, ze przetrwała tak długo.
Zdjęcie nieostre, bo robione w pospiechu, kiedy było już prawie ciemno, ale co tam... Przynajmniej mam trochę lata w zimie :)
Składniki babki waniliowo - czekoladowej?
5 jajek200 gramów cukru (dodałam 150)1 opakowanie cukru wanilinowego (dodałam 1 łyżkę cukru pudru z prawdziwą wanilią i 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego)
1 kostka masła lub margaryny (dodałam masło)
180 gramów mąki pszennej tortowej
140 gramów mąki ziemniaczanej
20 gramów kakao
pół opakowania proszku do pieczenia
szczypta soli
Jak zrobić babkę waniliowo - czekoladową?
W garnku podgrzać wodę prawie do wrzenia. Ustawić na nim miskę, wsypać cukier, sól i wbić jajka. Ubijać, aż masa zgęstnieje. Wymieszać mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Cały czas miksując, przesiać mąkę do ubitych jajek i dodać roztopione, schłodzone masło.
2/3 masy nałożyć do posmarowanej masłem i posypanej mąką lub bułka tartą formy keksowej (ja wyłożyłam foremkę papierem do pieczenia).
Pozostałą część masy połączyć z kakao, dobrze wymieszać i nałożyć na wierzch, na środek jasnej masy.
Piec ok. 50 min w temp. 180oC.
Smacznego :)
pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPrzepadam za takimi babkami:)
OdpowiedzUsuńJa też, bardzo :)
UsuńBardzo ładnie sie prezentuje to ciasto. Tak puszyście i smacznie. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDzięki Madziu, naprawdę smaczna ta babka :)
Usuńolać ten trójkąt, liczy się, smak, a ten jest super, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTak tez uczyniłam :)
UsuńHeheh, nie zawsze wychodzi tak jak bysmy chcieli, ale smak najwazniejszy :) Pzdr.
OdpowiedzUsuń