Bardzo prosty, smaczny i łatwy w wykonaniu dodatek do grillowanego mięsa. Ponieważ ziemniaki są pieczone w folii, można je przygotować zarówno na grillu, jak i w piekarniku. Jeżeli w tym samym czasie zamierzacie przygotować również pieczarki z grilla, możecie użyć do farszu posiekane nóżki pieczarek, zamiast całych grzybów.
Ziemniaków nie obieramy, dlatego przed ugotowaniem należy je dokładnie wyszorować szczoteczką, pod bieżącą wodą.
Takie ziemniaki, to w naszym domu prawdziwy hit. Są tak pyszne, że lepiej od razu zróbcie podwójną porcję :)
Składniki faszerowanych ziemniaków:
4 duże, młode ziemniaki1 duża cebula
ząbek czosnku
4 małe pieczarki
kilka gałązek koperku
olej, sól, pieprz
Sposób przygotowania faszerowanych ziemniaków:
Ziemniaki dokładnie wyszorować, ponacinać w poprzek co centymetr (nie nalezy nacinać do końca, żeby ziemniaki się nie rozpadły) i podgotować we wrzątku przez ok. 10 min. W międzyczasie przygotować nadzienie. Na odrobinie oleju podsmażyć posiekany czosnek, cebule i grzyby. Doprawić solą i pieprzem.Ziemniaki wyjąć, lekko przestudzić, przy pomocy noża rozchylić nacięcia i włożyć pomiędzy nie farsz. Każdy ziemniak położyć na kawałku folii aluminiowej, posypać koperkiem, położyć na wierzchu kawałeczek masła i zawinąć.
Piec na grillu aż ziemniaki zrobia się całkowicie miękkie (zależy to od wielkości ziemniaków). U mnie trwało to ok. 15 min.
Smacznego :)
Dobry pomysł na wykorzystanie nóżek od pieczarek, zawsze się zastanawiam co z nimi potem zrobić.
OdpowiedzUsuńNózki od pieczarek zawsze mozesz podsmazyc i zamrozić. Będą jak znalazł do omletu, jajecznicy, zupy, sosu itp. :)
UsuńPysznie, jak pogoda dopisze to wkrótce wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńJa bym na pogodę nie czekała, bo sie nie zapowiada ;) U mnie grillowanie pod tarasem ;)
UsuńMniam, świetne ziemniaczki!:)
OdpowiedzUsuńDziekuję :)
UsuńNa grilla idealne, ja robiłam wczoraj grillowane ziemniaczki w ziołach i boczku(,kuchnia lidla,), pycha :)
OdpowiedzUsuńNo na pewno, śmiem twierdzic, że każdy rodzaj ziemniaczków z grilla to przebój :)))
UsuńTakie ziemniaki zawsze szybki znikają,ja zrobiłam podobne z przepisów kuchni Lidla,wyszły pyszne.
OdpowiedzUsuń;)
Usuń