sobota, 5 lutego 2011

Sałatka z kuskusu z morelami i migdałami

Przy okazji publikowana przepisu na kurczaka po marokańsku, miałam podać przepis na sałatkę "do kompletu". W sumie, to nie musi to być sałatka do tego konkretnego mięsa, bo równie dobrze smakuje oddzielnie, jako zwyczajna sałatka.

Ta sałatka, to moja kolejna propozycja do Festiwalu kuchni arabskiej
Przepis "przywiozłam" z Tunezji. Jest niesamowicie prosty, a sałatka delikatna, lekko słodkawa i chrupiąca.

Ps. Dzięki ci Panie, za błyskawiczny kuskus :) 




Składniki:
dla 4 osób

opakowanie (400g) kuskusu
12 suszonych moreli
10 dag migdałów
pęczek natki lub kolendry
sok z cytryny do smaku
gorący bulion warzywny lub drobiowy

Migdały zalać wrzątkiem, zostawić aż woda przestygnie, obrać ze skórki i posiekać (wszystkie, oprócz kilku, do dekoracji).

Morele pokroić w paseczki lub kostkę, wrzucić do miski, zalać wrzątkiem, przykryć i podgrzewać w mikrofali, aż staną się miękkie. Odcedzić zachowując wodę.

Kolendrę grubo posiekać, lub oderwać same listki.

Kuskus wsypać do miski lub garnuszka, pamiętając, że trzykrotnie zwiększy objętość, i zalać gorącym bulionem wymieszanym z wodą w której gotowały się morele. Woda powinna sięgać ok. 1 cm ponad kuskus.

Dodać bakalie i kolendrę, wymieszać, przykryć szczelnie folią spożywczą i zostawić na kilka minut, aż "kasza" wchłonie cały płyn. Można (zwłaszcza, jeśli będziemy sałatkę jeść bez mięsa) dodać łyżkę oliwy lub prawdziwego masła.

Gotowa sałatka najładniej prezentuje się podana tak, jak podaje się ją w krajach arabskich - w formie kopczyka, usypanego na płaskim talerzu, udekorowana bakaliami i listkami kolendry lub natki pietruszki.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za Twój komentarz :)