Musiałam użyć podstępu i schować kilka przed chłopakami, żeby je dzisiaj "sfocić", bo w przeciwnym razie wogóle nie było by zdjęć :)
Przepis pochodzi ze strony Arabic food. Nigdy ich jeszcze nie robiłam, mogłabym więc powiedzieć, że to była moja premiera :) Jednak niewiele się różnią od polskich, drożdżowych pierogów, czy kapuśniaczków, które robiłam parę razy w życiu, więc z tą premierą, to też tak... nie do końca ;)
Żeby było po mojemu, użyłam mąki pełnoziarnistej i zmniejszyłam ilość tłuszczu. Dzięki temu pasują teraz do MM (II faza lub koniec I).
Ilość składników zwiększyłam o połowę (przewidziałam, że nam posmakują), dlatego wyszło mi 26 dużych pierogów (wycinałam je filiżanką o średnicy ok. 12 cm).
Do farszu dodałam uprażone na suchej patelni, posiekane orzeszki ziemne.
Zrobiłam też sos jogurtowo-miętowy, który tak z nimi współgrał, jakby od zawsze był w komplecie :)
Po upieczeniu są chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Po kilku godzinach stają się miękkie.
Pierożki zgłaszam jednocześnie do trzech akcji:
Festiwal kuchni arabskiej, Panny Malwinny,
Lutowego wyzwania Pierogarni, organizowanego przez Usagę,
oraz do akcji Ireny i Andrzeja, Z widelcem po Azji
Składniki na ciasto:
w nawiasach moje modyfikacje
420 g mąki pszennej (dałam orkiszową, pełnoziarnistą)
1 łyżki cukru (u mnie 1 łyżeczka fruktozy)
1,5 łyżeczki soli (1 łyżeczka)
4 łyżki oleju roślinnego (1 łyżka)
1 łyżka drożdży rozpuszczonych w 4 łyżkach ciepłej wody
185 ml wody
Farsz:
250 g mielonego kurczaka
2 łyżki oleju roślinnego
ok. 100g cebuli (1 średnia)drobno posiekanej
ok. 100g (pół małej) posiekanej drobno cukinii
ok. 100g zielonej papryki (1 mała), drobno posiekanej
ok. 70g posiekanego bakłażana (pół małego) - pominęłam
ok. 150g pomidora (1 średni), wypestkowanego i posiekanego
1 łyżka pasty pomidorowej
2 kostki bulionowe (jagnięcina, wołowina, kurczak) - pominęłam
2 łyżki uprażonych orzeszków piniowych (ziemne)
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego, czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki przyprawy arabskiej "Siedem przypraw" (pieprz, kardamon, cynamon, goździki, kolendra, kumin, gałka muszkatołowa, papryka)
Sposób przygotowania farszu:
Mięso podsmażyć z warzywami, przyprawami i pastą pomidorową. Dodać prażone orzeszki, wymieszać, ostudzić.
Sposób przygotowania ciasta:
Mąkę, cukier i sól wymieszać w misce. Dodać olej i rozetrzeć do uzyskania kruszonki. Wymieszać z drożdżami rozpuszczonymi w ciepłej wodzie, a następnie stopniowo dolewać wodę i zagniatać, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut.
Pierożki ułożyć na natłuszczonej blasze, w odstępach około 1 cm i odstawić w ciepłe miejsce, na około 30 minut, żeby ciasto zaczęło rosnąć.
Jeśli zdecydujemy się na pierożki pieczone, piekarnik rozgrzać do temperatury 250°C, włożyć blachę z pierożkami i piec przez 13-15 minut, lub do momentu aż się zezłocą. Podawać gorące.
Jeśli zdecydujemy się na pierożki smażone w tłuszczu, należy rozgrzać olej w głębokim naczyniu, do temperatury około 190°C. Wrzucać pierożki partiami i smażyć do momentu aż się zrumienią.
Wyglądają wspaniale. Złociste, z pokarbowanym brzegiem. A ten farsz! Mmm.
OdpowiedzUsuńuh..jakie piękne...nabrałam ochoty na nie...!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWspaniałe i takie pulchniutkie Bomba :)
OdpowiedzUsuńJuż trzeci raz w tym tygodniu zachwycam się tymi pierogami. Są wspaniałe. Gratuluję!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńDziękuję dziewczyny :)
OdpowiedzUsuńDziewczyny, mam problem. Nie moge dodawac komentarzy na blogach załozonych na Bloxie :( caly czas mam komunikat, ze haslo niepoprawne, a jak pisze do nich zeby odzyskac haslo, to kaza wprowadzac nowe, ktore tez nie dziala :( Nie mam pojecia, co sie pochrzanilo...
nie chciala bym wyjsc na gbura... nie moge tego "przeskoczyc". Moze wiecie, o co chodzi?
Gosiu- wyszły super- cieszę się że smakowały;) i że wszystko poszło ok;)
OdpowiedzUsuńco do bloxa to z tego co pamiętam musisz sobie założyć tam konto- masz przy zamieszczaniu postów opcję załóż konto i tyle.
co do pozbycia się zieleni ze zdjęć służę radą;)
buźka
mam zalozone konto na bloxie... w tym caly problem, ze nie moge sie do niego zalogowac, bo nie przyjmuje hasla :( haslo mialam zapisane i nie ma mozliwosci pomylki. Mimo tego 3 razy juz odzyskiwalam haslo, wprowadzalam nowe i za kazdym razem to samo! Pokazuje, ze aslo niepoprawne. Noszsz.... wrrrrrr...
OdpowiedzUsuńco do zieleni (mimo ze uwielbiam ten kolor ;)) chetnie skorzystam :)
Wspaniale Ci wyszły. Pięknie wyglądają i fajny pomysł z tym sosem.
OdpowiedzUsuńIle wychodzi pierogów z tego przepisu?
OdpowiedzUsuńprzeciez napisalam :)
OdpowiedzUsuń